مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 13 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

رابطهٔ بازى و نقاشى

1392/7/28 9:35
نویسنده : یه مامان
4,244 بازدید
اشتراک گذاری

وقتی مداد می گیره دستش، به کاغذ خیره میشه و اسم افراد رو -البته اول از باباش- شروع می کنه به گفتن(البته به زبون خودش)، یعنی داره اونا رو ترسیم می کنه. تازه جالب تر اینکه وقتی بعدا نقاشی اش رو نیگا می کنه (منظورم همون خط و خوط های روی کاغذِ) اسم همونی رو که در حال کشیدنش بود بازگو می کنه.

دخترم رو میگم، 15 ماهشه...

يکى از شيوه‌هائى که ما را بر آن مى‌دارد که به‌علت نقاشى کردن کودکان پى ببريم توجه به نقاشى به‌ مثابهٔ نوعى بازى است. با اطمينان مى‌توان گفت که کودکان نقاشى را شکلى از بازى به‌ شمار مى‌آورند و با اشتياق به آن مى‌پردازند و در تنهائى با اسباب‌بازى‌هاى خود بازى مى‌کنند و مجذوب آن مى‌شوند و لذا نظريه‌هائى که در مورد بازى وجود دارد اين سودمندى را دارند که در درک نقاشى و علل آن به ما کمک مى‌کنند.

کودکى که شخصى را در حال انجام کارى و يا در محيط خاصى رسم مى‌کند در واقع به نوعي، تمايلات خود را ارضاء مى‌کند و يا موقعيت‌هائى را که باعث هراس او شده، به‌صورت نقاشى بيرون مى‌ريزد. کودک خودش نمى‌داند که تمايلات و ترس‌هاى خود را بدين وسيله بيرون مى‌ريزد ولى او درست مانند مواقعى که بازى مى‌کند، با تصور موقعيت‌هاى تعارضى خود، در واقع مشکل خود را از فشار درونى و عاطفى آزاد مى‌کند.“

بازى ... وسيلهٔ اصلى تکامل فکرى و ارتباطى کودک با دنياى بزرگسالان است. ”رسم و خط خطى و اصولاً هر نوع فعاليت بدون هنرى مى‌تواند معرف يکى از اشکال و يکى از مراحل بازى به‌ صورت تکامل‌يافته‌تر و خلاق‌تر آن باشد. دليل آن نيز اين است که داراى چنان خصيصهٔ قابل نمايشى است که امکان بيان ادراک انتزاعى و حالات پيچيدهٔ روحى را فراهم مى‌سازد.“

در بررسى آراء و عقايد پژوهندگان مختلف دربارهٔ ريشه و منشاء هنر به نظريه‌اى برمى‌خوريم مبنى بر اينکه ”هنرها ناشى از غريزهٔ بازى مى‌باشند: يعنى اينکه بازى منشاء اصلى هنرها بوده است و سرانجام بازى‌ها هستند که بر اثر تکامل، مبدل به عالى‌ترين اشکال هنرى مى‌شوند“. ”ايمانوئل کانت - Immanuel Kant“ اعتقاد دارد که هنر و بازى پديده‌هائى همانند هستند که از تراکم و ازدياد نيروها به‌وجود آمده و هدف آنها کاستن و مصرف نيروهاى مزبور است ”لانگه - Lange“ نيز به همين اعتقاد است و بازى را که فشار نيروى مازاد ارگانيسم است منشاء هنر معرفى مى‌کند.

پس نقاشى کودک نوعى بازى است چرا که در تمام دورهٔ کودکى و تا مرزهاى نوجوانى کودکان به مجموعه‌اى از فعاليت‌هاى ترسيمى مى‌پردازند و از اين طريق به لذت و اکتشاف و تجربه دست مى‌يابند. نقاشي، بازي، طنز و هنر به يک خانواده رفتارى مربوط مى‌شوند و هر يک از اينها ابزارى در دست کودک مى‌باشند تا بدان وسيله با محيط پيرامون خود ارتباط برقرار کنند (دادستان، و پريرخ ومنصور، محمود (۱۳۷۱) ”نقاشى کودکان تست ترسيم خانواده).

جدول سنى کودک

۱۲ماهگي: کودک به سبک خاصى مداد را از انتهاء آن در دست راست می گیرد. سپس او مداد را از دست راست به دست چپ منتقل مى‌کند و خطوطى را روى کاغذ ترسيم مى‌نمايد.

۱۵ماهگي: کودک با کف دست مداد را از وسط مى‌گيرد و خطوطى را روى کاغذ ترسيم مى‌کند (به حالت قرينه‌اى )

۲۱ماهگي: کودک براى استفاده از قلم‌موى بزرگ، در نقاشى روى سه‌پايه از بازوان خود کمک مى‌گيرد.

2ونیمسالگي: کودک مداد را در دست راست خود گرفته و مى‌کوشد که تصاويرى را کپى کند. اما از دست چپ اصلاً کمک نمى‌گيرد.

3 و نیمسالگي: کودک هم‌زمان از دو دست خود براى نقاشى کردن کمک مى‌گيرد. در اين سن او مداد را از انتهاء و از نوک آن مى‌گيرد.

۴سالگي: در حالى که کودک قلم را در دست راست گرفته و کاغذ را با دست چپ خود ثابت نگاه داشته، تصوير واضحى از يک خانه را ترسيم مى‌کند. کودک با دقت بسيار سرگرم نقاشى و رنگ‌آميزى است. در اين سن او تصاوير ديگرى را مانند خورشيد (زردرنگ) به نقاشى خود اضافه مى‌کند.

3 و نیمو ۴ سالگي: اين بچه‌ها مى‌توانند تصوير يک آدم را با جزئيات بيشترى بکشند.

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (5)

مریم (مامان روشا)
29 مهر 92 0:42
روشای منم زود مداد دست گرفت و عاشق نقاشی ..نمیدونم این دفترش چندمین دفتر نقاشیه با همه نوع لوازم نقاشی هم کار کرده ولی نمیدونم چرا عاشق خودکاره!
یعنی از همه نوعش خوشش میاد ولی به خودکارم خیلی علاقه داره


شاید به خاطر اینکه خودکار رو بیشتر دست بزرگترا دیده، من هم یادم میاد بچگی هام خیلی دوست داشتم با خودکار نقاشی بکشم، البته الکی هم می نوشتم(با یه زبونِ نیست در جهان)، ولی وقتی خودکار میومد دستم حس بزرگی بهم دست میاد، فکر کنم روشا هم به خاله اش رفته
مامان پریسا
29 مهر 92 21:11
افرین به دخملی باهوش شما.


از طرف دخملی
مامان پریسا
29 مهر 92 21:16
یاد اولین باری افتادم که پریسا مداد گرفت و برام کلی خط خطی کرد
برگشو یادگاری نگه داشتم.

من هم گاهی با همین نقاشی باهاش بازی میکنم مثلا یه شکل میکشم و میگم کاملش کن مثلا یه موش که دم نداره و پریسا باید براش دم بکشه یا شانه با چند تا دندنه که باید کامل کنه و....

خیلی هم خوشش میاد.




آفرین به پریسا جون و مامان خلاقش!
مامان پریسا
29 مهر 92 21:19
یه چیزی هم از یکی از بچه های مهد یادم اومد.
یه شاگردی دارم که وابستگی عجیبی به مادرش داره به طوری که جداییش حالت عصبی در بچه به وجود اورده. در ظاهر اروم ولی در کل بدون ارامش....
چند روز پیش یه برگه نقاشی بهش دادم تا رنگ بزنه . مداد رو گرفت و با یه حالت عصبی و به شدت روی کاغذ کشید و با خوشحالی گفت من تموم کردم حالا مامانم میاد دنبالم؟...


خوشحال میشیم تجربیاتتون رو برامون بنویسید. اصن یه سری خاطرات بذارید مبنی بر رفتارهای بچه ها توی مهد و خاطراتتون بعنوان کسی که در بطن کار مهدکودک هست، تا ما و بقیه ازش استفاده کنیم. پروژه تحقیقاتی ای هست برا خودش .
مامان شبنم
30 مهر 92 12:51
سلام

جالب بود دختر ما که از خاله اش مداد دست گرفتن رو یاد گرفت نه که اون مدام جلوش مشق می نوشت اینم یاد گرفت بعضی وقتا توی نقاشی یه چیزایی هم میگه که فعلا فقط خودش میدونه چی میگه


سلام مامان مهربون
الهی! خدا براتون حفظش کنه