مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 13 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

تقویت عزت نفس در کودکان

1390/5/29 15:50
نویسنده : یه مامان
3,789 بازدید
اشتراک گذاری

 

همه كودكان به ویژه كودكانی كه پا به مرحله رشد  می گذارند باید از آزادی و استقلال نسبی برخوردار باشند. ولی آنچه كه آنان باید بدانند این است كه در این جهان افرادی زندگی می كنند كه ممكن است به آنان صدمه بزنند و آنچه كه والدین انجام می دهند به منظور حفظ آنان از دست این افراد است. فراموش نكنید كه التیام احساسات سركوب شده دوران كودكی به ویژه كودك بزهكار مشكل و سخت است….

 حكمفرما كردن انضباط در خانواده كاری بس مشكل است. تنظیم قوانین منصفانه و به كار بستن آنها به طور منطقی می تواند مهارت های هر پدر و مادری را آزمایش كند. مهم نیست كه شما چه حد و حدودی را در مورد كودكانتان به كار می برید زیرا آنان همواره در جستجوی راه هایی برای شكستن این حد و حدود هستند. این امر طبیعی است. ولی كودكانی كه از قوانین و حد و حدود آن تبعیت می كنند، احساس مهم بودن می كنند. مهم نیست كه تا چه اندازه آنان ممكن است از خود مقاومت نشان دهند.

تقویت عزت نفس كودكان

می گویند كودكان بزهكاربه توجه، محبت و پذیرش بیشتری نیاز دارند. اغلب آنان احساس انزوا  و جدایی می كنند كه این امر آسیب پذیری آنان را نیز افزایش می دهد. به عبارت دیگر كودكانی كه دارای حس خود ارزشی هستند كمتر دچار بزهكاری می شوند. بنابراین برای تقویت عزت نفس  در کودکان چه باید كرد؟

برای انجام این مهم چهار ركن وجود دارد: محبت ، زمان ، انضباط ، پذیرش.

- بیشتر اوقات دوست داشتن كودكان خیلی ساده و آسان است و در برخی مواقع مشكل.

- ابراز محبت به كودكی كه پیوسته بی تربیت، ناسازگار و بدخلق است، همچون بیشتر كودكانی كه دوران بلوغ را سپری می كنند، سخت است.  جالب است بدانیم در این زمان او به محبت بیشتری نیاز دارد. والدینی كه هم در دوران سركشی و ستیز كودكان و هم در دورانی كه كودكان نوپا می باشند و از شیرینی خاصی برخوردارند به آنان توجه می كنند در واقع پایه عزت نفس  كودكانشان را می سازند.

تا آنجایی كه می توانید وقت زیادی را با كودكتان بگذرانید. اگر شما بیش از یك فرزند دارید سعی كنید طوری وقت خود را تقسیم كنید كه به هر یك از فرزندانتان زمان كافی اختصاص یابد، این مسئله برای رشد كودك ضروری است حتی اگر لازم باشد از فعالیت های دیگر زندگی خود صرف نظر كنید.

وقتی را كه با كودكتان می گذرانید یكی دیگر از مواردی است كه برای تقویت عزت نفس او مهم است. كودكان به زمان با كیفیت نیاز دارند. آنان به شما نیاز دارند تا در حیاط مدرسه و بازی  و حتی در برخی زمان های معمولی در كنارشان باشید. این بدین معنا نیست كه شما باید كاملاً در همه احوال مراقب كودكانتان باشید. اغلب برای بیشتر كودكان فقط حضور والدین در خانواده كافی است. گاهی اوقات مشغله كاری در بیرون از خانه به قدری زیاد است كه مجبوریم زمان خیلی كمی را با كودكانمان بگذرانیم هیچ چیز مشكل تر از این نیست كه برای بودن با كودك زمان كافی پیدا كنیم، ولی باید بدانیم كه این زمان برای رشد كودك اهمیت دارد.

حكمفرما كردن انضباط در خانواده كاری بس مشكل است. تنظیم قوانین منصفانه و به كار بستن آنها به طور منطقی می تواند مهارت های هر پدر و مادری را آزمایش كند. مهم نیست كه شما چه حد و حدودی را در مورد كودكانتان به كار می برید زیرا آنان همواره در جستجوی راه هایی برای شكستن این حد و حدود هستند. این امر طبیعی است. ولی كودكانی كه از قوانین و حد و حدود آن تبعیت می كنند، احساس مهم بودن می كنند. مهم نیست كه تا چه اندازه آنان ممكن است از خود مقاومت نشان دهند.

یكی دیگر از اركان عزت نفس در كودكان «پذیرش» است كه انجام آن دشوار است. برای والدین طبیعی است كه نسبت به كودكانشان امیدواری زیادی داشته باشند.

همه ما دوست داریم كه كودكانمان دارای تحصیلات دانشگاهی بوده و یا بهترین شاگرد در كلاس درس باشند. ما از كودكانمان انتظارات زیادی داریم ولی آنان بیشتر انتظارات ما را برآورده نمی كنند. یكی از روش های مهم تقویت عزت نفس، پذیرش كودكان در همه شرایط است. هر كودكی دارای مشخصه منحصر به فرد خویش است و از نقاط ضعف و قوت برخوردار است. به طور یقین ما باید انتظار داشته باشیم كه كودكانمان تا آنجا كه می توانند تلاش كنند. در هر صورت چه آنان در كاری به راحتی موفق شوند یا به سختی در انجام آن موفق شوند، تشویق كارهایشان و تصدیق قوه خود ارزشی برای آنان بسیار ضروری است.

همیشه سعی كنید در لحظه های مهم زندگی فرزندانتان حاضر باشید. حضور در بازی های مدرسه ای، مراسم اعطای جوایز و… لحظات مهمی هستند كه طبیعتاً كودكان دوست دارند با شما سهیم شوند.

قوانین روشنی را تنظیم كنید و آنان را اجرا كنید. سعی نكنید در اجرای آن از تنبیه  های مختلف استفاده كنید. كودكان اشتباه خواهند كرد و هیچكس همیشه از تمام قوانین پیروی نخواهد كرد. محدودیت ها را استوار ولی دوستانه اجرا كنید.

به كودكان خود امیدوار باشید. به جای نصیحت كردن آنان برای انتخاب های بد، انتخاب خود آنان را مورد تمجید قرار دهید. همه كودكان دچار اشتباه می شوند. به كودكان كمك كنید كه از اشتباهات خود پلی برای موفقیت  بسازند. به احساسات كودكانتان احترام بگذارید. هرگز نسبت به تردیدها، ترس  ها، عقاید و افكار آنان بی اهمیت نباشید.

پیشرفت كودكانتان را ارج نهید. كودكانتان باید بدانند كه شما از آنان انتظار تلاش فراوان دارید ولی ظرفیت های آنان را نیز می شناسید. پیشرفت های آنان را تمجید كنید و هرگز آنها را به خاطر اشتباهاتشان شرمسار نكنید.

عقاید و ارزش های خود را با كودكانتان در میان بگذارید. با آنان صحبت كنید و به صحبتهایشان گوش فرا دهید تا بدین وسیله به آنها اعتماد به نفس  بدهید.

منبع: تبیان

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (3)

مامان پریسا
30 مرداد 90 0:28


مامان ماهان عشق ماشین
30 مرداد 90 10:28
خیلی مهمه که عقاید و ارزشهامون رو با بچه ها در میون بذاریم.
ممنون از مطلبتون.

خواهش می کنم، براتون آرزوی موفقیت داریم مامان عزیز و مهربون
مامان قندعسل
17 شهریور 90 11:27
سلام عزیزم از متن مفید و ارزنده ات فوق العاده سپاسگزارم اما کاش این دستورها طبقه بندی سنی میشد مثلا اینکه من بدونم در یک سالگی متناسب با سن محمد چه کارهای انجام بدم تا عزت نفس داشته باشه این مطلب خیلی کلی بود

سلام مامان عزیز
سعی می کنیم در آینده بیشتر به این موضوع بپردازیم اما چیزی که مشخص و مهم است اینه که شما اصول مراحل تربیت کودک رو رعایت کنید. یعنی در هر دوره ی تربیتی متناسب با ویژگی های اون دوره رفتار کنید مثلا زیر هفت سال بچه ها فرمانروا هستند و باید بدون امر و نهی مستقیم و با زیرکی اونها رو در جهتی که باید هدایت و تربیت کرد تا شخصیتشون درست شکل بگیره و هفت تا چهارده سال که بچه ها فرمانبردار هستند با سپردن مسئولیت ها و قوانین لازم اونها رو هدایت کرد چون در این سن بچه ها از فرمانبردار بودن لذت می برند و شما باید از این فرصت استفاده کنید تا ادب و نظم و... رو به او بیاموزید و در سن 14 تا 21 سال بچه ها وزیر هستند یعنی شما باید در تصمیماتی که می گیرید با اونها مشورت کنید و اونها رو مشارکت بدید
اگه شما این اصول رو رعایت کنید و اون رو مبنای رفتارهای دیگه ی خودتون قرار بدید مطمئن باشید که شخصیت فرزندتون به درستی شکل می گیره.
موفق باشید