مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 23 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

رفتارهای غلط در رابطه با کودک نوپا

1392/12/14 5:44
نویسنده : یه مامان
4,174 بازدید
اشتراک گذاری

کودکان با کتابچه های راهنما بزرگ نمی شوند. کودکان نوپایی که سرشار از انرژی هستند و مشتاق به تجربه ی هر چیزی که شما به آنها ارائه می دهید، ممکن است در واقع به دنبال فریب والدین خود باشند. در ادامه به هفت اشتباه والدین اشاره می کنیم، که باید سعی کنند در مقابل این کودکان نوپا، مرتکب آنها نشوند...

اشتباه شماره 1:

کودکان نوپا، زمانی کار خود را به بهترین نحو ممکن انجام می دهند، که بدانند والدین از آنها چه انتظاری دارند. حال این انتظارات می تواند زمان حمام رفتن یا خوابیدن باشد، یا عواقبی که از یک رفتار بد نصیب شان خواهد شد. هر چه این انتظارات سازگارتر و قابل پیش بینی تر باشند، کودک نوپای شما به احتمال بیشتر، انعطاف پذیرتر و دلپذیر تر خواهد بود.

این اشتباه را تصحیح کنید:

تا جایی که برای تان مقدور است، کودک را با خط مشی منظم تربیت کنید و با نظم با او برخورد کنید. اگر والدین ( یا دیگر مراقبان )، با یکدیگر موافق و یکدل نباشند، سازگاری می تواند به یک چالش تبدیل شود. اگر کودکی غذای خود را روی زمین بریزد یا در زمان تعیین شده نخوابند، نمی دانیم که چه نوع عکس العملی، بهترین عکس العمل می باشد؟!!!
اشتباه شماره  2:

بیش از حد کمک کردن برخی از والدین در انجام هر کاری به کودکان هم می تواند مشکل ساز باشد؛ هنگامی که کودک برای انجام دادن کاری بسیار کوچک دچار مشکل می شوند، والدین با سرعت به آنها نزدیک شده و کارشان را انجام می دهند.

مادر یا پدر محترم، قبل از انجام این کار لحظه ای فکر کنید: اگر بخواهید برای هر کاری، از جمله پوشیدن یک لباس، یا حل کردن یک پازل، به کودک کمک کنید، در واقع این پیام را به او می دهید، که تو هیچ کاری را نمی توانی انجام دهی- به عبارت دیگر، تو کودکی بی کفایت و نا لایق هستی.

 بِتسی براون، نویسنده ی کتاب تو رئیس من نیستی، این طور می گوید: "والدینی که در انجام هر کاری به کودک کمک می کنند و سعی می کنند تا بر خرابکاری های خود و اشتباهاتش به طور غیر منطقی سرپوش بگذارند، در واقع در تربیت کردن کودکانی متکی به خود، با مشکلات عدیده ای مواجه خواهند شد".

این اشتباه را تصحیح کنید:

براون می گوید: "باید به کودکان خود یاد دهیم که چالش ها را تحمل کرده و با آنها مبارزه نمایند. البتّه، تشویق و تمجید، اصلاً کار اشتباهی نیست. او را تشویق کنید. بگویید، تو می توانی از پس این کار بر آیی".

اشتباه شماره 3:

بیش از حد صحبت کردن با کودکان نوپا، معمولاً ایده ی فوق العاده ای محسوب می شود. اما نه هنگامی که این کودکان رفتار نامناسبی از خود نشان می دهند. تصور کنید که مادری به کودک 2 ساله اش که کلوچه می خواهد، جواب منفی می دهد. کودک به خاطر این نه، هیاهو به پا کرده و سر و صدا راه می اندازد.

مادر برای کودک توضیح می دهد، که الان زمان خوردن شام است. کودک به هر صورتی تلاش می کند تا کلوچه را به دست آورد؛ از سوی دیگر، مادر هم تلاش دارد که کلوچه را به کودک ندهد. حال مادر بار دیگر تلاش می کند تا علت ندادن کلوچه را به کودکی که گریه می کند، توضیح دهد. این کار باعث کلنجار رفتن دو طرف با یکدیگر، و در نهایت سرخوردگی مادر و کودک شود

فالِن می گوید: "صحبت کردن می تواند منجر به الگویی شود که ما آن را الگوی صحبت کردن- متقاعد کردن- بحث کردن- فریاد زدن- کتک زدن، می نامیم. کودکان، بزرگسالانی در بدن کودکانه نیستند. آنها افرادی منطقی نیستند، و نمی توانند آنچه را که شما برایشان می گویید و توضیح می دهید، جذب کرده و برای خود تجزیه و تحلیل نمایند".
این اشتباه را تصحیح کنید:

در چنین شرایطی بهتر است از روش حواس پرت کردن استفاده کنید البته فالِن می گوید: هنگامی که به کودک خود می گویید، تا کاری را انجام دهد، درباره  آن صحبت نکنید و تماس چشمی برقرار نسازید. اگر کودک نافرمانی کرد، به صورت کلامی به او هشدار دهید، یا آنکه تا عدد سه بشمارید. اگر کودک باز هم تعلل نمود و کاری را که گفتید، انجام نداد، به او زمان دهید یا منتظر پیامد فوری این کار باشید؛ اما هرگز توضیح ندهید.
اشتباه شماره 4:

فقط غذاهایی را درست کنید، که کودک دوست دارد. آیا کودک نوپای شما فقط مرغ کباب شده و سیب زمینی سرخ کرده، می خورد؟ آیا او تنها شیرینی را دوست دارد؟ اگر رژیم غذایی کودک، تنها بر مبنای غذاهایی باشد که او دوست دارد، در برابر غذاهای دیگر از خود مقاومت نشان خواهد داد. بسیاری از والدین، بسیار دیر متوجه این موضوع می شود.

این اشتباه را تصحیح کنید :

کودک تان را تشویق کنید تا مانند بچه ای خوب رفتار کند. آلتمَن می گوید: "درصد زیادی از کودکان تمایل زیادی برای امتحان کردن غذاهای جدید دارند؛ البته اگر ببینند مامان و بابا از خوردن این غذاها لذت می برند. اگر با خوردن یک لقمه عقب کشیدند، کمی از غذا را در ظرف شان بگذارید.

برخی کودکان قبل از پذیرفتن یک غذا، باید چند بار آن را امتحان کنند". اگر کودک نوپای شما با ناخونک زدن غذا می خورد، خیلی نگران نباشید؛ بیشتر کودکان همین طور هستند". "بچه ها دوست دارند با غذا کلنجار رفته و با آن بجنگند؛ اگر بخواهید به خاطر این رفتار آنها داد و فریاد راه اندازید، مطمئن باشید فقط مشکل را پیچیده تر می کنید".
اما پیشنهاد او : تا زمانی که چیزی در بشقاب کودک برای خوردن وجود دارد، نگران نباشید.

اشتباه شماره  5:

آموزش توالت رفتن را زود شروع کنید. برخی از والدین، زمانی که می خواهند به کودک نوپای خود توالت رفتن را یاد دهند، این کار را با گول زدن او شروع می کنند. و اگر کودک کمی از الگویی که والدین برایش چیده اند، منحرف شود، با تنبیهی سخت مواجه خواهد شد. این امر می تواند منجر به جنگ قدرت بین والدین و کودک شود.
این اشتباه را تصحیح کنید :

آلتمن می گوید: " کودکان توالت رفتن را یاد می گیرند، زمانی که از آمادگی کافی برای یادگیری برخوردار باشند. نباید در این کار، عجله کنیم". اما می توانید مقدمات این کار را آماده کنید. توالت را به کودک نوپای خود نشان دهید. استفاده از آن را برای او توضیح دهید.

 اشتباه شماره  6:

به کودک اجازه دهید تا زمان زیادی را پای تلویزیون بنشیند. کودکان نوپایی که زمان زیادی را صرف دیدن تلویزیون می کند، بعداً با مشکلات عدیده ای در یادگیری مواجه خواهند شد.

این اشتباه را تصحیح کنید:

کودکان نوپای خود را با خواندن، و کارهای خلاقانه ی دیگر، سرگرم کنید. با کودک خود صحبت کنید و او را تشویق کنید تا علاوه بر حرف زدن، گوش هم بدهد. آلتمن می گوید: "هر چه بیشتر کودک خود را از تلویزیون دور نگه دارید، بسیار بهتر است." 

روش مناسب برای سپری کردن زمان با یک کودک نوپا، چه روشی است؟ فالِن، این طور پاسخ می دهد: "بسیار ساده است؛ روی زمین بنشینید و با او بازی کنید. هنگامی که می خواهد بخوابد، برای او قصه بگویید یا کتابی را که دوست دارد، برایش بخوانید".

اشتباه شماره  7:

تلاش برای متوقف ساختن خشم برخی از والدینی که  نگران هستند کودک غیر قابل کنترل شود ، سبب می شود تا آنها والدینی ناکارا و بی کفایت به نظر آیند. اما همه ی کودکان، گاهی اوقات خشمگین می شوند. هنگامی که کودکی خشمگین شود، صحبت کردن با او کاری بی فایده می باشد.

حتی اگر این اتفاق در خیابان و محلی عمومی بیافتد. بروان می گوید: "هنگامی که در مکان عمومی هستید و باید با کودک خود سر و کله بزنید، احساس می کنید که تحت قضاوت قرار گرفته اید. در این زمان آدم احساس می کند لامپی بر سرش قرار دارد که اعلام می کند، تو والدی بی کفایت و نالایق هستی".

 این اشتباه را تصحیح کنید:

 والدین باید به یاد داشته باشند که کودک و نظراتش اهمیت بسیار بیشتری نسبت به نظرات افراد دیگر دارد، بخصوص غریبه ها. اگر مردم، خیره به شما نگاه کنند یا مشاوره ای ناخواسته ارائه دهند، به سادگی لبخند بزنید و عبور کنید سپس کودک منتظر را بردارید و به مکانی خلوت و دور از انظار عمومی بروید. تا بدین ترتیب بتوانید خشم کودک را کنترل کرده و او را آرام کنید. می توانید کودک را در آغوش گرفته و بقیه ی روز را با او سپری کنید.

منبع:عصر ایران (با اندکی تلخیص و ویرایش)

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (13)

مامان پریسا
14 اسفند 92 7:27
سلام صبح شما ب خیر و شادی واقعا نکات عالی و خوبی بودن. همشونو دوست دارم میخواستم فقط یه نگاه بندازم بعدا بیام بخونم. .... ولی میخ کوب شدم و تا اخرشو خوندم..... 2 - 3 تای اخری خیلی به کارم میاد.. لازمه دوباره هم بیام و بخونمشون.....
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز وقت شما هم به خیر و شادی باشه ان شاالله خواهش میشه قابل شما مامان خوب رو نداشت خوشحالیم که مفید واقع شده براتون
مامان فرنيا
14 اسفند 92 8:21
سلام صبح بخير بيشتر ما ميدانيم بعضي كارهايمان غلط است اما روش درست را نميدانيم اين مطلب به شخصه براي من بسيار مفيد بود جواب چندتا از سوالاتم را گرفتم مثلا اشتباه شماره 3 در مورد انجام دادن كارهاي كودكان هم كاملا موافقم بچه يكي از دوستانم پيش دبستاني است اما حتي باز كردن كاور ني شير را هم نميتواند انجام دهد اين براي من بسيار عجيب بود چون ميبينم دخترم كلي با بسته هاي بيسكويت كلنجار ميره تا بازشون كنه و شايد بعضي هاشون را بعد از مدتي كه زورش نرسه مياره سراغ من تازه فقط ميخواد من يك كوچولو باز كنم تا بقيه اش را خوش انجام بده يعني بچه ها هميشه دوست دارن خودشون كارهاشون را انجام بدن مگر اينكه ما هربار جلوشون را بگيريم و نتيجه اين بشه كه در سن 6سالگي حتي نتونن كاور يك ني را باز كنن!!!
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز وقت شما هم به خیر باشه. با نظرتون موافقیم. واقعا گاهی وقتا باید به بچه ها فرصت تلاش و تجربه کردن و حتی گاهی اشتباه کردن رو بدیم. متاسفانه از این نمونه ای که ذکر کردید ما هم دیدیم. من که خودم تلاشم بر این هست که از همین الان با استفاده از کلمه ی سعی کن و دوباره سعی کن فرصت انجام درست کارها رو به پسرم بدم امیدوارم بتونم موفق بشم و از بروز این اشتباه جلوگیری کنم
مامان یاسمن و محمد پارسا
14 اسفند 92 12:24
حتما میام می خونم یه بار دیگه الان سر سری بود یه کاری پیش اومد گفتم ارادتم و بهتون نشون بدم و برم تا باز با دقت بر گردم
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز ممنون از لطفتون، ما هم ارادت داریم خدمت شما
مامان گلها
14 اسفند 92 14:06
سلام وقت بخیر منم با این نکاتی که گفتید زیاد برخورد داشتم. مخصوصا" قسمت سوم ، که دقیقا" از روش حواس پرت کردن استفاده میکنم. یا می فرستمش دنبال نخود سیاه ولی برای غذا خوردن بیشتر وقتا حرص میخورم چون فقط غذاهایی رو که دوست داره میخوره اون هم به مقدار کم
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز وقت شما هم به خیر بله این روش حواس پرت کردن واقعا روش خیلی خوبیه مشکل غذا خوردن یا به قولی غذا نخوردن هم که خیلی شایع هست و گاهی حسابی آدم حرص میخوره اما چاره ای هم نیست هرچی بزرگتر میشن بهتر میشن فقط باید حواسمون باشه که به مرور زمان خودمون برچسب دوست نداشتن یه غذا رو به بچه نزنیم و به فاصله های زمانی مختلف غذاهای جور واجور رو امتحان کنیم چون سلیقه بچه ها در هر دوره ای تفاوت میکنه. مثلا ممکنه الان یه غذایی رو دوست داشته باشن چند وقت دیگه نخورن و بالعکس. باید حواسمون به همون و بالعکسش باشه و کوتاه نیایم چون نوع رفتار و برخورد خود ما خیلی تاثیر داره
مامان گلها
14 اسفند 92 14:09
البته همیشه هماهنگی بین پدر و مادر خیلی مهمه، یکی خیلی بچه رو لوس میکنه و دیگری میمونه که چرا روش تربیتیش کارساز نیست در هرصورت خیلی مفید بود ممنون
یه مامان
پاسخ
بله درسته، این هماهنگی در همه ی زمینه ها لازم و مهم هست ممنون
مامان گلها
14 اسفند 92 14:18
ممنون از محبتتون که به ما سر زدین ایشالا حتما" این دید و بازدیدا تداوم داره
یه مامان
پاسخ
خواهش میکنیم مامان عزیز، ما همیشه دوست داشتیم و داریم که فرصت سر زدن به همه ی مامان های خوب و فعال مدرسه رو داشته باشیم؛ هرچند کمتر به این مهم دست پیدا می کنیم اما دوستان خیلی به ما لطف دارن و همیشه در مدرسه ی خودشون و مباح حضور دارن ما هم سعی می کنیم باز هم بهتون سر بزنیم ان شاالله
مامان شبنم
14 اسفند 92 16:15
سلام واقعا ممنون که این نکات رو گذاشتین چون بچه ها هر بازه زمانی یه رفتاری دارن که بعضی وقتها برخورد باهاشون سخته اینجوری اقلا یه ریزه مامانای می دونستی ای میشیم
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز خواهش میشه، فرمایش شما کاملا صحیـــــــــــــــح است؛ میگم کم کم این کلمه ی «آدم میدونست» وارد فرهنگ لغت مدرسه هم شده ها ولی خدائیش خیلی خوب مفهوم رو میرسونه
مامان یاسمن و محمد پارسا
14 اسفند 92 22:51
سلام ممنونم نکات بسیار مفیدی بود
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز ممنون از حضور مجدد شما و مطالعه ی این پست قابل شما رو نداشت
یک عدد مامان
15 اسفند 92 18:17
این آلتمن خیلی حرفای جالبی زده ها اون قسمت که برا غذا خوردن بچه ها گفته بود خـــــــــــــــیلی قشنگ بود آی حرص میخورم بعضی مامانا قاشق بشقاب به دست دنبال بچه ها میرن و بزور غذا دهنشون میذارن!!! البته گاهی وقتا این کار لذت بخشه منکرش نیستم ولی اگه "گاهی" بشه " همیشه" اونوقت واویلا !
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز قند و عسل بله حق با شماست، حرفاش خوب بود فک کنم اونم مثل شما آدم میدونستی بوده ان شاالله خدا به همه ی مامان ها در برابر رفتارهای بچه هاشون مخصوصا مشکل بد غذایی، صبر و حوصله و تحمل بده تا بتونن در کمال آرامش بهترین رفتارها رو داشته باشن
خاله اصلي
16 اسفند 92 10:06
سلام..ممنون..خيلي خوب بود.. مخصوصا با پرت كردن حواس و بازي روي زمين با بچه ،خيلي خيلي موافقم،اين دوتا روش براي أروم كردن بچه خيلي عاليه.
یه مامان
پاسخ
ســــــلام مامان عزیز قابل شما رو نداشت بــله! شما که استادین دیگه
مامان گلها
16 اسفند 92 13:05
ممنون خااانم به نظر منم برچسب زدن به بچه ها خیلی بده و براشون درونی میشه و همیشه اون خصلت رو با خودش دارن. مثلا" یه خصلت بدی که دختر من داره اینه که فقط توی جمع خانواده خودمون که بیشتر باهاشون در ارتباطه بازی میکنه و حرف میزنه و ... اگه دیگران بیان خونمون یا ما بریم جایی که کمتر قبلا" رفته باشیم دیگه ساکته و کنار خودم میشینه و اصلا" حرف نمیزنه، اونا هم جلوی خودش میگن مگه حرف نمیزنه و من باید توضیح بدم که اینطوری نیست که فکر میکنید و.... و این برای من دوست ندارم دخترم اینطوری باشه و از بس جلوش گفتن نرگس کم حرفه و آرومه و... دیگه این یه امر درونی شده برای دخترم.ببخشید سرتونو درد آوردم
یه مامان
پاسخ
واقعا این مشکلی که مطرح کردید، توی خیلی از خونواده ها هست. برچسب خجالتی زدن به بچه ها! بعضی وقت ها هم لازم میشه والدین در مورد بعضی بزرگترها هم از روش حواس پرت کردن استفاده کنند.
مامان شاران
16 اسفند 92 18:43
خیلی مطلب خوبی بود چون میخواستم عمیقا بخونم گذاشتم برای امروز و شاران خواب باشه خیلی از مطالب را رعایت می کردم مثل بازی کردن به جای تلویزیون ولی در مساله غذا دادن به شاران مشکل دارم که امیدوارم بتونم با مطالب مفید شما بهتر بشم
یه مامان
پاسخ
آفــــــرین به شما مامان نمونه واقعا این مساله ی غذا دادن معضل خیلی از ماماناس. ولی اگه زیاد هم بهشون اصرار کنیم که غذا بخورن، روز به روز کارمون سخت تر میشه
مامان روژینا
17 اسفند 92 13:31
خیلی جالب بود. کلی به دردم خورد ممنونم
یه مامان
پاسخ
خواهش میشه. خوشحالیم که مورد توجهتون واقع شده