مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 18 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

اسباب بازی خوب از ابعاد روانشناختی ـ آموزشی

1390/8/12 8:19
نویسنده : یه مامان
4,289 بازدید
اشتراک گذاری

تنوع تولید و اشباع بازار از انواع اسباب بازی ها، هرچند کودکان را هر لحظه با دنیای جدیدی آشنا کرده و رویاهایشان را به واقعیت تبدیل می کند؛ اما همین تنوع، انتخاب بهترین گزینه را با اندکی دشواری روبه رو کرده است...

 

تنوع تولید و اشباع بازار از انواع اسباب بازی ها، هرچندکودکان را هر لحظه با دنیای جدیدی آشنا کرده و رویاهایشان را به واقعیت تبدیل میکند؛ اما همین تنوع، انتخاب بهترین گزینه را با اندکی دشواری روبه رو کرده است. توجه به خواست کودک از یک سو، ضرورت توجه به کیفیت اسباب بازی های انتخابی از سویی دیگر و تاکید روانشناسان بر انتخاب بهترین گزینه، والدین و کودکان را کلافه وسردرگم کرده و قدرت انتخاب را از آنها سلب می کند، اما می توان با توجه به چند نکته ساده، انتخاب اسباب بازی را به سرگرمی شیرین تبدیل کرد.

آنچه در پی می خوانیم نگاهی به ویژگی های یک اسباب بازی مناسب، به ویژه از ابعاد روانشناختی و آموزشی است.

۱- نخستین ویژگی هر اسباب بازی برانگیختن حس کنجکاوی کودک است؛ به عقیده روانشناسان اسباب بازی خوب نه تنها نباید برای او یادآور بازی خاص بوده و تکراری به نظر برسد، بلکه باید حس کنجکاوی او را برانگیزد.

این ویژگی به طور شاخص باید جدا از هر خصوصیت دیگری مدنظر قرار گرفته و اسباب بازی با این ویژگی برای کودک انتخاب شود. از سوی دیگر، هر یک از قطعاتی که با قرار گرفتن در کنار یکدیگر شیء واحدی را می سازند؛ باید به تنهایی حس کنجکاوی کودک را برانگیزد. به طور مثال قطعات مختلف یک ماشین مانند چرخ ها، فرمان و... هر یک باید ذهن کودک را به سوی بررسی و سپس نحوه اتصال آن با بخش های دیگر متوجه کند. به این ترتیب کودک با کاربرد بسیاری از قطعات و اشیا نیز آشنا می شود.

اسباب بازی هایی که هر بار بتوان شیء جدیدی را با آن ساخت- مانند انواع لگو(Lego)- بهترین گزینه هستند. حتی خرید کتاب های نقاشی یا کتاب هاییکه با استفاده از برچسب (عکس برگردان) شخصیت ها را می توان مشخص کرد: گزینه خوبی است؛ چرا که کودک سعی می کند تا با مراجعه به اندوخته ذهنی خود نکاتی را یادآوری کند.

به طور خلاصه می توان گفت بازی های سازه ای- بازی هایی که کودک با اتصال قطعات به یکدیگر سازه یا ساختار واحدی را می سازد، مانند انواع لگو(lego)- به شدت بر روی ذهن کودک تأثیر مثبت داشته و به خوبی ذهن او را به سوی شناسایی و ساخت تازه ها سوق می دهد. یکی از نکات مورد توجه درباره این بازی ها؛ فعالیت آزادانه ذهن کودک و امکان ساخت وسایل جدید در هر بار بازی با این قطعات است.

روانشناسان معتقدند این قبیل بازی ها نه تنها برای کودکان خلاق وسایل بازی بسیار مناسبی است؛ بلکه برای فعالیت کودکانی که ذهن چندان پویا و خلاقی نیز ندارند توصیه می شود چرا که ذهن این کودکان را نیز برای فعالیت تحریک می کند

٢- اسباب بازی باید پرسش های زیادی را در ذهن کودک ایجاد کند. نو بودن و غیرتکراری بودن اسباب بازی شاخص ترین مشخصه ای است که می تواند ذهن کودک را به پرسیدن و جستجو وادار کند. این نو بودن به معنی خرید دایمی اسباب بازی نیست بلکه به این معنی است که کودک بتواند بارها و بارها بازی جدیدی را با اسباب بازی اش تجربه کند. حتی عروسک نیز باید از کیفیتی برخوردار باشد که کودک با هر بار دیدن این وسیله، به سوی بازی با آن جذب شود.

در برخی موارد کودک با تکرار بازی با وسیله ای از آن هم دلزده می شود؛ برای جلوگیری از این حالت می توان با پنهان کردن موقتی اسباب بازی و ارایه مجدد آن به کودک حس کنجکاوی، اشتیاق و پرسشگری کودک را تحریک کرد.

٣- بازی و اسباب بازی باید پاسخگوی حس خلاقیت کودک باشد؛حس خلاقیت، حسی است که درهمه کودکان با شدت و ضعف مختلف وجود دارد بنابراین کافی است این حس در کودک بیدارشود. نقاشی، بازی با لگو، بازی با اسباب بازی های فکری، کاردستی و... به خوبی حس خلاقیت کودک را سیراب می کند.

٤- خط مشی بازی کودک را با ظرافت تعیین و هدایت کنید؛ پژوهشگران به والدین توصیه می کنند بدون آنکه مستقیماً کودک را به نقاشی کردن و یا بازی خاص سوق دهند بازی با اسباب بازی یا وسیله ای خاص را خود شروع کنند. مثلاً برای جلب نظر او با مدادرنگی شروع به نقاشی کنید، به این ترتیب کودک بدون توضیح، کار شما را تکرار خواهد کرد و با تکرار به شیوه ای صحیح او را به سمتی که خواسته اید هدایت کرده اید. مدادرنگی،ماژیک و آبرنگ، پازل مناسب سن کودک، بازی های فکری و ... و کار کردن والدین با این وسایل کودک را به بازی این وسایل متوجه می کند.

٥- بازی باید مهارتی را به کودک بیاموزد، کودک با بازی باید مهارتی به مهارت هایش افزوده شود. این مهارت می تواند مهارت خواندن،نوشتن، صحبت کردن در جمع، برقراری ارتباط با دیگران، نقاشی، ساخت ساز ه های جدید، ارتقای حس مسئولیت پذیری و... باشد. در حقیقت والدین باید با انتخاب صحیح وسایل بازی، مهارت هایی را به طور غیرمستقیم به کودک بیاموزند حتی این مسأله درباره کودکان کم توان و ناتوان نیز مطرح است.

نکته جالب و پراهمیت این که کودکان با تکرار رفتار والدین، مهارت های خود را ناخواسته افزایش می دهند. به طور مثال بازی با عروسک ها(خاله بازی) تکرار زندگی واقعی آنها و والدین شان بوده و کودک با تکرار حرکت های والدین در بازی خود مهارتهایی چون همکاری ، همفکری، مسئولیت پذیری، خرید کردن، نظافت و... را می آموزد.  بنابراین لازم است تا والدین نه تنها اسباب بازی های مناسب برای ارتقای مهارت های کودک را انتخاب کنند بلکه در رفتارهایشان نیز دقت و ظرافت لازم را به خرج دهند.

٦- اسباب بازی های کودکان پیش دبستانی باید آنها را برای ورود به مدرسه آماده کند؛ به عقیده روانشناسان بهترین شیوه آموزش، سوق دادن غیر مستقیم کودکان به سوی آموزش های لازم برای شروع مدرسه است چرا که آموزش مستقیم، کودک را از آموزش دلزده می کند.

پژوهشگران معتقدند والدین باید رفتارهایی چون نوشتن خاطرات روزانه،نامه، مطالعه کتاب و... را در حضور کودکان انجام دهند تا کودک به این رفتارها حساس شده و برای تقلید از والدین از آنها کاغذ، قلم، دفتر، مدادرنگی، کتاب و... درخواست کند. به این ترتیب کودک مهارت های اولیه را پیش از ورود به مدرسه می آموزد.

۷-اسباب بازی نباید کودک را به سوی خشونت و تکرار رفتارهای خشن سوق دهد،بنابراین از خرید انواع سی دی، شخصیت های کارتونی عروسکی خشن، تفنگ، اسباب بازی ها با صدای گوشخراش و... خودداری کنیم.

٨- تعادلی میان خرید اسباب بازی ها برقرار کنید؛ به این معنی که در مقابل خرید مدادرنگی، کتاب و... توپ سایر اسباب بازی هایی را که باعث تحرک کودک می شود، فراموش نکنید. بازی های پرتحرک بخش دیگری از نیازهای روحی-روانی کودک را برآورده می کند.از طرفی با بازی های گروهی کودکان رفتارهایی چون مشارکت، گذشت، مسئولیت پذیری،رفتار با همسالان، یافتن دوست و... را می آموزند.

٩- اسباب بازی را مناسب سن کودک انتخاب کنید، بازی کودک با اسباب بازی که از سن کودک پایین تر است او را از تلاش بازداشته و کودک را به دستیابی آسان به خواسته ها عادت می دهد. این مسأله درباره بازی هایی که از سن او بزرگتر است نیز صادق است. به این ترتیب که سختی نامناسب این بازی ها کودک را از تلاش دلزده کرده و او را از ادامه فعالیت باز می دارد و تفکر شکست در مقابل تلاش را به ذهن او القا می کند. بنابراین وسایل بازی باید دقیقاً مناسب سن کودک انتخاب شوند.

١٠- در نهایت اینکه وسیله بازی ابزاری برای رشد و بالندگی ذهنی و جسمی کودک است بنابراین باید طوری انتخاب شود که کودک با وسایل بازی اش، لذت بازی و تفریح را تجربه کند

دکتر سهیلا خزاعی [ فوق تخصص بیماریهای عفونی اطفال ]

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (9)

معصومه مامان سهند
12 آبان 90 7:55
سلام عزیز دلم، با ادامه سفرنامه اروپا بخش پاریس به دیدنتون اومدم خوشحال میشم پیشمون بیایین
بچه ها همه چیز رو میفهمن و همه مسایل رو درک میکنن

سلام مامان مهربون
چشم...
مامان پریسا
12 آبان 90 9:48
سلام این مطالبی که در باره اسباب بازی گفتین واقعا من دارم تجربه میکنم. در مورد مخفی کردن اسباب بازی تکراری. یا تقلید بچه از رفتار پدر و مادر در مورد بازی و.....
خلاصه خیلی خوب بود.

سلام مامان مهربون
خوشحالیم که مورد توجهتون واقع شده.
و ممنونیم از اینکه تجربه اتون در این مورد رو بیان کردید.
یک عدد مامان
12 آبان 90 10:48
نکات خوبی رو برامون گفتید ... ممنونم

ما که آرزو به دلمون موند اسباب بازی ِ دلخواه و اونی که مد نظرمون هست رو پیدا کنیم ...

یکی از مشکلات شهرای کوچیک همینه ! اون چیزی رو که میخوای نمیتونی به دست بیاری


خواهش می کنیم مامان مهربون
یه حسنی هم که داره اینه که توی شهرهای کوچیک ، توی ویترین مغازه ها ، اسباب بازی های تجملاتی خیلی کم تره، بازی کردن بچه ها با اینجور اسباب بازی ها همانا و کور شدن ذوق و خلاقیتشون همانا...
اینطوری بچه ها یاد می گیرن که با یه اسباب بازی چند مدل بازی اختراع کنن تا لذت بیشتری ببرن.
البته نگرش ماها هم توی این امر مهمه؛ ایده دادنمون به بچه ها و ...
ممکنه اگه بهترین اسباب بازی ها رو داشته باشند دیگه بازی بهشون لذتی رو که اسباب بازی های معمولی می داد نده.
براتون آرزوی موفقیت می کنیم...
مامان آرین
12 آبان 90 11:45
بفرمایید توی وبلاگمون با یه پست خوشمزه پذیرایی بشین


چشم حتما
مریم(مامان روشا)
12 آبان 90 12:29
خیلی آموزنده بود . من تمام اسباب بازیهای روشا رو از یه مغازه به اسم تمام کودکان تیزهوشند اگر... خریداری میکنم چون تمام اسباب بازیهایش به غیر از سرگرمی برای تقویت هوش هم هست و یه خوبی دیگش اینکه که محدوده ی سنی که میتونه از این بازی استفاده کنه رو مشخص کرده و وقتی روشا خودش یه بازی رو انتخاب میکنه از فروشنده میپرسه خاله این درد من میخوره (یعنی بدرد من میخوره) چون هرچی خواسته برداره گفتم از خاله بپرس به درد شما میخوره یا باید بزرگتر بشی تا بتونی ازش استفاده کنی


خدا روشا جون رو برای شما و شما مامان خوب و مهربون رو برای روشا جون حفظ کنه

مامان علي خوشتيپ
12 آبان 90 22:04
مطلب كامل و آموزنده اي بود
البته از نظر سلامت هم بايد در نظر داشته باشيم كه بعضي اسباب بازيها ميتونه مضر باشه
مثلا عروسكهاي عطري يا ماشينها و ... كه با زباله هاي پلاستيكي ساخته شدن،همون ارزونا!
با نظرتون كه در جواب يه عدد مامان داديد موافقم.قديما كه اسباب بازيهاي تجملاتي كمتر بود بچه ها خلاق تر بودن.مثلا الان اسباب بازي لوازم آشپزخونه شبيه واقعيش وجود داره ولي قبلنا ما خودمون خيلي وسايلو با تكه هاي چوب ، در بطريها و ... ميساختيم يا شبيه سازي مي كرديم و خيلي مثالهاي ديگه.
الان بچه ها خيلي قدر اسباب بازياشونو نمي دونن و فقط براي چند لحظه براشون جالبه و زود خسته كننده ميشه !

ممنون از نکات ارزشمندی که برامون نوشتید، نظرتون ما رو به گذشته ها و بازی های شیرین کودکیمون برد
تینا
14 آبان 90 16:26
مرسی خیلی خوب بود .... منم مثل مامان روشا عمل میکنم و البته اون مغازه رو هم خودش بهم معرفی کرده

خواهش می کنم، براتون آرزوی موفقیت داریم؛ دست مامان روشا هم درد نکنه
مامان هامان
15 آبان 90 8:13
ممنون خیلی آموزنده بود ولی متاسفانه من برای هامان همه چی خریدم ولی اصلا با اسباب بازیهاش بازی نمی کنه فقط با توپ و بادکنک این منو نگران کرده

سلام مامان عزیز هامان
نگران نباشید، تا چهارسالگی نوع اسباب بازی ها باید بیشتر حرکتی باشه که بچه را جذب کند و این علاقه ی او به توپ و بادکنک هم همینطوره احتمالا از بازی با توپ و بادکنک لذت بیشتری میبره، اجازه بدید از بازی کردن لذت ببره و با همین اسباب بازی هایی که علاقه داره برایش تنوع بازی ایجاد کنید.
و اسباب بازی های دیگر را هر وقت تمایل نشان داد به او بدهید تا بازی کند.
موفق باشید

مامان طاها
29 آذر 90 12:54
سلام
واسه پسر بچه 1 ساله چه اسباب بازی خوبه که به رشد ذهنی کوذک هم کمک کنه


سلام مامان مهربون
پیشنهاد می کنیم لینک زیر رو مطالعه بفرمایید تا جواب سوالتون رو بگیرین:
http://mamanschool.niniweblog.com/post25.php
موفق باشید