مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 14 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

بارداری و کم خونی

1390/4/21 23:28
نویسنده : یه مامان
3,972 بازدید
اشتراک گذاری

بارداری، این دوره خاطره‌انگیز زندگی، مادر راوادار می‌کند نظم و اصولی را برای حفظ سلامت خود و جنین اش رعایت کند.

اگر بخواهیم سلامت خون مادر و جنین را بررسی کنیم، باید با کم‌خونی فقرآهن که شایع‌‌ترین نوع کم‌خونی در زنان باردار است شروع کنیم...

با باردار‌شدن نیاز بدن به آهن ناگهان به طور قابل‌توجهی بالا می‌رود زیرا حجم خون مادر باید تا 50 درصد افزایش ‌یابد. آهن ماده مهمی برای تولید هموگلوبین(پروتئین مهمی در گلبول‌های قرمز) است بنابراین بدن مادر برای خون‌سازی و افزایش تولید گلبول قرمز، به آهن بیشتری نیاز دارد. از طرفی جفت و جنین در حال رشد هم باید مقدار قابل‌توجهی آهن در اختیار داشته باشند. متاسفانه بیشتر خانم‌ها با ذخایر آهنی کم باردار می‌شوند و هیچ بررسی قبل از بارداری ندارند. در نتیجه بدن برای این دوره حساس خصوصا 3 ماهه دوم و سوم آهن کافی در اختیار ندارد و کم‌خونی فقر آهن در مادر باردار پدید می‌آید.

با شروع بارداری نیاز مادر به آهن از 18میلی گرم در روز به 27 میلی‌گرم در روز می‌رسد. از آنجا که دریافت این مقدار آهن از رژیم غذایی به دلایل مختلف چندان مقدور نیست، معمولا پزشک زنان از خانم باردار می‌خواهد که مکمل آهن مصرف کند. کم‌خونی فقر آهن شایع‌‌ترین نوع کم‌خونی در زنان باردار است اما تنها علت کم‌خونی آنها نیست. کم‌خونی می‌تواند به دنبال دریافت نکردن اسیدفولیک کافی، از دست دادن حجم قابل‌توجهی خون یا برخی بیماری‌های جدی یا بیماری‌های خونی ارثی(مثلا کم‌خونی سلول داسی شکل) ایجاد شود. درمان هر کدام از انواع کم‌خونی با روش خاصی انجام می‌شود. به خاطر بسپارید همه انواع کم‌خونی را نمی‌توان با مکمل آهن درمان کرد.

تشخیص کم‌خونی تخصصی است

در اولین مراجعه‌تان به متخصص زنان، از شما آزمایش خون گرفته می‌شود. در این آزمایش هماتوکریت (درصد گلبول‌های قرمز موجود در پلاسما) و مقدار گرمی هموگلوبین خون را اندازه می‌‌گیرند. حتی اگر در ابتدای بارداری کم‌خون نباشید، احتمال اینکه به دنبال بارداری کم‌خون بشوید وجود دارد. بنابراین در انتهای سه ماهه دوم دوباره باید یک آزمایش خون بدهید. یادتان باشد کاهش هماتوکریت و هموگلوبین در نیمه دوم بارداری نسبت به نیمه اول دور از انتظار نیست زیرا در این دوره خون باید در چرخه بزرگ‌تری (جنین بیشتر رشد کرده) جریان داشته باشد و همچنین حجم پلاسما نسبت به میزان سلول‌های خونی بیشتر افزایش می‌یابد اما این کاهش نباید خیلی شدید باشد پس تفسیر آزمایش خونتان را بر عهده پزشک متخصص بگذارید.

ممكن است کم‌خون باشید و علامتی نداشته باشید به خصوص اگر کم‌خونی‌تان خفیف باشد. به دنبال کم‌خونی احساس خستگی، ضعف و سرگیجه می‌کنید و شاید به نظر رنگ پریده برسید، خصوصا در ناحیه انگشتان، زیر پلک‌ها و لب‌ها. از دیگر علایم کم‌خونی می‌توان به تپش قلب شدید، تنگی نفس، سردرد، تحریک‌پذیری و اختلال در تمرکز اشاره کرد. تحقیقات نشان می‌دهد خانم‌های بارداری که ویار مواد غیر خوراکی مثل یخ، کاغذ، گچ و خاک می‌کنند، معمولا کم‌خونی دارند. تحت هیچ شرایطی چنین موادی نخورید و در صورت ویار به آنها بلافاصله پزشك متخصص معالج‌تان را در جریان بگذارید.

اگر برای شما کم‌خونی فقر آهن تشخیص داده شود، متخصص زنان برایتان مکمل آهن تجویز می‌کند. دوز مصرفی این دارو به شدت کم‌خونی بستگی دارد و معمولا بین120-60 میلی‌گرم در روز است. یادتان باشد سرخود مکمل آهن مصرف نکنید یا مکمل را بیشتر از میزان تجویز شده نخورید.

عوارض مصرف مکمل آهن

مقادیر بیش از حد مکمل آهن لوله گوارش را تحریک می‌کند و معمولا باعث ایجاد یبوست می‌شود. اگر دچار یبوست هستید، آلو بخورید زیرا هم ملین است و هم مقدار قابل‌توجهی آهن دارد. سوزش سر دل، حالت تهوع،استفراغ و اسهال از دیگر ناراحتی‌هایی است که به دنبال مصرف مکمل آهن ممکن است به آنها دچار شوید. برای پیشگیری از این مشکلات می‌توانید مکمل را در زمان‌هایی مناسب از روز مصرف كنید. مثلا اگر قرص آهن معده‌تان را تحریک می‌کند آن را قبل از خواب یا دراز کشیدن نخورید. در عوض اگر مصرف این مکمل باعث حالت تهوع در شما می‌شود، بهتر است آن را قبل از خواب بخورید. حتما ناراحتی‌هایی را که در اثر مصرف این مکمل برایتان پیش می‌آید، با متخصص معالجتان در میان بگذارید.

شرایط جذب بهتر آهن

اگر می‌خواهید آهن بهتر جذب شود، مکمل را هنگامی که معده‌تان خالی است، همراه یک لیوان آب یا آب پرتقال بخورید زیرا ویتامین C به جذب آن کمک می‌کند. یادتان باشد مکمل آهن را همراه شیر، چای، قهوه، مکمل کلسیم یا شربت آنتی‌اسید نخورید، کلسیم و پلی فنول‌ها جذب آهن را مختل می‌کند.

تاثیر کم‌خونی فقر آهن شما و جنین‌

هر چقدر هم کم‌خون باشید، جنین مقادیر کافی آهن از بدن شما دریافت می‌کند اما کم‌خونی فقر آهن ممکن است باعث کم‌خونی دوران طفولیت شود. این نوع کم‌خونی ممکن است باعث به دنیا آوردن جنین مرده یا مرگ نوزاد شود. کمبود آهن در بدن باعث می‌شود انرژی‌تان تحلیل ‌رود و در صورت ابتلا به عفونت‌ها، دیرتر بهبود ‌یابید؛ ضربان قلبتان تندتر می‌شود و سرتان گیج می‌رود، اگر کم‌خونی در اواخر دوره بارداری ایجاد شود، احتمال خونریزی هنگام زایمان افزایش می‌یابد.

پیشگیری از کم‌خونی فقر آهن

حتما از ابتدای بارداری غذاهای غنی از آهن و مکمل‌هایی که متخصص برایتان تجویز می‌کند، بخورید. گوشت قرمز و سفید هر دو منابع خوب آهن هستند. حبوبات و عدس، کشمش، خرما، سیب زمینی با پوست، مغزها، انجیر، کلم بروکلی، سبزی‌های با برگ سبز تیره، چغندر و نان سبوس‌دار از منابع گیاهی آهن‌ هستند. یادتان باشد بدن آهن منابع جانوری را بهتر از منابع گیاهی جذب می‌کند. در دوران بارداری برای تامین آهن، جگر نخورید زیرا علاوه بر مواد سمی، مقادیر قابل‌توجهی ویتامین A دارد که می‌تواند باعث اختلالاتی در جنین شود. یادتان باشد مکمل‌های آهن و غذاهای حاوی آهن را به همراه آنتی‌اسیدها یا مکمل کلسیم مصرف نکنید.

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (4)

سحر
21 تیر 90 23:39
سلام مرسی از مطالب مفیدتون

سلام
خواهش میکنم.
مامان صفا
22 تیر 90 0:02
سلام
امیدوارم خوب وخوش باشید
خسته نباشید
ممنون از مطالب مفیدتون استفاده کردم..
من تا یادم بوده هموگلوبینم 11.6 بوده کمی پایین تر از حد نرمال یادم باشه این بار حتما به پزشکم بگم. البته اسی فولیک می خورم.
بازم ممنون

سلام. ان شاءالله که همیشه سلامت باشید.
sima
22 تیر 90 2:06
سلام دوست خوب مطالبتون عالیه ممنون

سلام به شما
ممنونم. باعث افتخار ماست که به ما سر می زنید و از مطالب مدرسه استفاده می کنید.
مریم مامان درسا
22 تیر 90 2:58
سلام عزیزم
من که عاشق وبلاگتونم ، حتی مطلبهایی رو که به دردم نمیخوره رو هم میخونم
دستتون درد نکنه

سلام مامان مهربون
ما هم دوستدار مامانایی هستیم مثل شما که مادری را بعنوان شغل خودشون قبول کردند و مسئولیت اون رو به خوبی پذیرفتند
ان شاءالله که همیشه موفق باشید.