مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 15 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

ویژگی های یك قصه ی خوب

1390/6/1 12:44
نویسنده : یه مامان
5,445 بازدید
اشتراک گذاری

 هنر قصه گویی متأسفانه معمولاً مورد غفلت و فراموشی قرار می گیرد و حتی بیشتر معلمان  و والدین داستان گفتن را برای خود كاری حقیر و بی مقدار و برای كودكان وسیله ی اتلاف وقت می پندارند، غافل از این كه همین قصه گویی، علاوه بر فواید و ارزش های تربیتی بی شمار، به مربی كمك می كند كه میراث فرهنگی جامعه ی خود را به آیندگان انتقال دهد...

هنر قصه گویی

یك قصه گوی خوب نباید تمام حوادث را با عباراتی صریح و روشن بیان كند، بلكه بهتر است به اشاره از آن بگذرد تا كودك مجال تفكر و تخیل پیدا كند كه این خود برای كودكان و قصه گو نشاط آور است. پدر، مادر و معلم نباید قصه گویی را بیان و رفتاری ساده تصور كنند، بلكه این هنر نیاز به تمرین و ممارست دارد.

قصه گو بهتر است تمام داستان را قبلاً خوانده و مرور كرده باشد. كودكان به قصه هایی كه برایشان خوانده می شود توجه دارند، معنی و مفهوم آنها را درك می كنند و آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند.

ویژگی های یك قصه ی خوب

1-در هر قصه، ماجرایی پیگیری می شود كه نقاط مجهولی دارد و می تواند حس كنجكاوی بچه ها را برانگیزد.

2-  پشت سر هم بودن و پیوستگی منطقی صحنه های قصه، كودك را سرگرم می كند و به ذهن او نظم منطقی می دهد.

3-كودك به كمك قوه ی تخیل، خود را جایگزین یكی از شخصیت های قصه می كند و به این ترتیب شادمانی و لذت را نصیب خود می سازد.

4-   با خواندن قصه و بازگویی آنها نیروی بیان و تكلم كودك رشد می یابد و گنجینه ی لغات و اطلاعات وی غنی می شود.

5-   كودك از طریق قصه های مناسب با مشكلات و مسائل زندگی آشنا می شود و مهارت های اجتماعی بیشتری به دست می آورد.

6- قصه گویی، فاصله ی میان قدرت «خواندن» و قدرت «درك كردن» را در كودك پر می كند. به عبارت دیگر آن دسته از كودكان كه در دوره ی پیش از دبستان به قصه ها گوش داده اند و با صداها و واژه ها و معنای آنها به صورت شنیداری آشنا شده اند، در سنین مدرسه و با برخورد با شكل نوشتاری كلمات معنی آنها را سریع تر درك می كنند.

نقش كودكان دبستانی در فرایند قصه گویی

در برنامه ی قصه گویی ، مخاطب ها امكان دخالت و اعتراض دارند، قصه گو را به خودشان نزدیك می بینند و به خود اجازه می دهند كه وسط صحبت او بدوند و با گفتن خاطره یا سؤالی نظر خود را مطرح كنند یا چیزی را كه متوجه نشده اند دوباره بپرسند تا بهتر بفهمند. ناگفته پیداست كه این امكان، در پرورش استعدادها و قدرت خلاقیت بچه ها تأثیر زیادی دارد. به طور معمول بچه ها دوست دارند كه قصه های شنیده شده را دوباره بشنوند. بازگویی قصه های شنیده شده فایده های بسیاری دارد، زیرا علاوه بر پرورش قدرت حافظه، قدرت بیان بچه ها را نیز تقویت می كند. بازگو كردن قصه های شنیده شده مهم ترین تمرین در پرورش قدرت بیان و تكلم بچه ها است. كودكان طبیعتاً از شنیدن قصه لذت می برند، زیرا جریان یك زندگی ناشناخته و ماجرایی عجیب را در آن تعقیب و كشف می كنند.

دنیای كودك، دنیا قصه

كودكان در دنیای قصه بازی می كنند، با قصه ها می خوابند، بیدار می شوند و زندگی می كنند. شلوغ ترین بچه ها با آرامش به قصه ها گوش می دهند، از قصه ها می آموزند و عبرت می گیرند و حتی در عالم خواب نیز قصه ها را دنبال می كنند. اگر قصه گو با دنیای بچه ها آشنا باشد و منطق آنها را بپذیرد ، می تواند با بهره گیری از فنون قصه گویی، بذر تمام ارزش های بزرگ و كوچك اخلاقی و انسانی را در كودكان بكارد. چقدر خوب بود اگر در خانه و مدرسه برای پرورش نیكوتر، حتی آموزش بهتر درس ها به فن قصه گویی توجه بیشتری می شد و آموزش قصه گویی به مدرّسان و معلمان جزء برنامه های اصلی تربیت معلم قرار می گرفت.

منبع : تبیان

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (6)

یک عدد مامان
1 شهریور 90 14:16
اول از همه ممنونم به خاطر تبریک صمیمانتون
دوم اینکه خیلی خوشحال شدم که افتخار دادین و منو جزء مامانای نمونه قرار دادین . خیلی خوشحالم و به خاطر تمام زحماتی که میکشین ازتون تشکر میکنم .

حالا راجع به پست قصه گوی خوب :
خیلی جالبه که هم قصه گفتن و هم قصه شنیدن جذاب و شیرینه و به سن و سال هم ربطی نداره.
قند و عسل عاشق قصه شنیدن هستن . گاهی اگه یه اشتباهی بکنن به صورت غیر مستقیم و همونجور که شما عنوان کردین به صورت اینکه یه اشاره ای به موضوع شده باشه واسشون قصه میگم و در آخر نتیجه گیری رو میذارم به عهده ی خودشون و اونا بهم میگن که رفتار قهرمان قصه خوب بوده یا بد !
من و بابایی اصلا اهل تنبیه نیستیم و اکثرا از همین طریق قند و عسل رو نسبت به مسائل آگاه میکنیم .

این پست خیلی به دلم نشست.بی نهایت سپاس

ما هم اول از همه: خواهش میکنم.
دوم اینکه: ما هم خوشحالیم که مامان نمونه ای مثل شما دوست خوبِ ماست.
سوم اینکه: روش خیلی خوبی رو به کار میبرین، به این ترتیب هم بچه ها توی در میان گذاشتن مشکلاتشون هیچ ترس و نگرانی ندارن و هم با این روش طریقه ی فکر کردن و نتیجه گیری رو یاد میگیرن.
موفق باشی مامان مهربون
ني ني شكلك
1 شهریور 90 15:35
ني ني شكلك به عنوان مرجع تصاوير زيبا ساز وبلاگ افتخار دارد ضمن معرفي خود از شما دعوت به عمل آورد تا جذابيت وبلاگ خوشگل خود را با انواع تصاوير در موضوعات متنوع چندين برابر كنيد.
ني ني شكلك در لينك بسياري از دوستان جا دارد.
با تشكر
موفق باشيد.


سلام
ممنون از لطف شما، ما هم براتون آرزوی موفقیت داریم

مامان پریسا
1 شهریور 90 18:12
آموزنده بود. امید وارم بتونم برای دخترم به کار ببندم.

ان شاءالله که میتونید
موفق باشید
مامان ماهان
2 شهریور 90 23:10
خیلی مفید و آموزنده بود
حتما سعی میکنم انجام بدم

موفق باشید
مریم (مامان روشا)
3 شهریور 90 2:20
سلام ... روشا خیلی به قصه علاقه داره تقریبا" هر شب با قصه میخوابه ولی متاسفانه من چندتا بیشتر قصه ی کوتاه بلد نیستم اگر وقت کردین قصه های کوتاه هم برامون بذارید

سلام مامان مهربون
ان شاءالله در آینده قصه می گذاریم.
ولی برای تعریف کردن قصه ؛ لازم نیست که داستانی از روی کتاب داستان باشد و یا قصه هایی باشد که از پیش تعریف شده اند ، شما می توانید خاطرات خود، کارهای روزمره ی روشا جون ، نکات اخلاقی و تربیتی که می خواهید به روشا جون بیاموزید و یا هر چه که به ذهنتان می رسد رو برای روشا جون تعریف کنید.
شما حتما می تونید این کار رو انجام بدین، چون مادرین و عشق مادری ایجاد خلاقیت مادرانه می کند.
مثلا یه روز یه دختر کوچولو بود که اسمش روشا بود...
موفق باشید دوستِ خوب
مریم (مامان روشا)
3 شهریور 90 16:45
سلام... اتفاقا" خیلی وقتا از خود رفتاراش یا حرفایی که میزنه بیشتر از اونایی که دوست ندارم تکرار کنه با اسم خودش که یه نی نی بود به اسم روشا... براش قصه میگم که خیلیم اثر داشته ولی خوب دوست دارم برای زنگ تفریحم که شده براش قصه های قشنگ بگم بازم ممنونم

سلام مامان مهربون
چشم
ان شاءالله به زودی داستان و قصه برای کودکان قرار می دهیم تا شما و همه ی مامانای مهربون ازش استفاده کنید.