مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 10 ماه و 16 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

زنگ امداد و نجات 3؛ شکستگی استخوان

1393/5/21 6:00
نویسنده : یه مامان
3,999 بازدید
اشتراک گذاری

بافت استخوانی در کودکان قدرت ارتجاعی بیشتری نسبت به بزرگسالان دارد. همچنین محتوای آب استخوان بچه ها از بزرگسالان بیشتر است. در بزگسالان رفتار استخوان در مقابل نیروهایی که بر آن وارد میشود مانند رفتار شاخه خشک درختی است که قصد خم کردن آنرا داریم اما در بچه ها رفتار استخوان قدری متفاوت بوده و شبیه خم کردن یک شاخه زنده و تر و تازه درخت است. شما به سختی میتوانید این شاخه را بشکنید...

چگونه می‌توانم بفهمم که یکی از استخوان‌های کودک خردسالم شکسته است؟

استخوان‌های کودکان انعطاف‌پذیرتر بوده و بهتر از استخوان‌های افراد بزرگسال می‌توانند ضربات را تحمل کنند و در نتیجه، به سادگی نمی‌شکنند. اما اگر یک استخوان تحت فشار شدید قرار بگیرد باز هم امکان شکستن آن وجود دارد. 

البته فهمیدن اینکه آیا استخوان شکسته است یا نه، ممکن است برای شما دشوار باشد، اما برخی از نشانه‌های شکستن استخوان عبارتند از:

- صدای شکستن

- کبودی شدید

- ورم

- حساسیت شدید نسبت به لمس

- درد شدید، خصوصا در صورتی که فقط در یک منطقه باشد

- کوفتگی

- افزایش درد در صورت حرکت

- عدم توانایی یا تمایل برای استفاده از این عضو (اما اگر کودک می‌تواند عضو یا انگشتش را حرکت بدهد، بدین معنا نیست که آن استخوان قطعاً سالم است)

- در صورتی که عضو یا مفصل، کج، خم یا خارج از جای طبیعی خود به نظر برسد.

اگر کودک شما فقط اندکی ورم داشته و هیچ‌کدام از سایر نشانه‌های شکستگی استخوان را ندارد، می‌توانید روی جراحت را یخ بگذارید و صبر کنید تا مشخص شود آیا جراحت بهتر می‌شود یا نه. اگر جراحت بهتر نشد یا حتی بدتر شد، بایستی او را برای معاینه به نزد پزشک ببرید. البته اگر اطمینان ندارید، بهتر است جانب احتیاط را نگه داشته و کودک خود را برای معاینه نزد پزشک متخصص ارتوپد ببرید.

نکات مهم درباره شکستگی استخوان کودکان

استخوان ها بسیار محکم هستند، ولی حتی استخوان ها نیز مانند مدادهای چوبی تحت فشار خم می شوند و می شکنند. اگر فشار خیلی زیاد یا ناگهانی باشد، استخوان کاملاً می شکند و از هم جدا می شود.  شکستگی انواع مختلفی دارد و استخوان ممکن است مو بردارد یا مانند شاخه درخت کاملاً دو تکه شود.

وقتی استخوان می شکند چه اتفاقی می افتد؟

میزان درد شکستگی استخوان برای هر کس متفاوت است، ولی اغلب درد آن شبیه سردرد یا دل درد شدید است. بعضی ها ممکن است درد بیشتری بکشند، به خصوص اگر شکستگی استخوان باز داشته باشند. اگر شکستگی کم باشد، ممکن است کودک اصلاً دردی نداشته باشد. گاهی کودک اصلاً نمی تواند بگوید که استخوانش شکسته یا خیر!

شکستن استخوان شوک بزرگی برای کل بدن است و اینکه از سوی بخش های مختلف بدن که اصلاً به محل شکستگی نزدیک نیستند پیام های قوی دریافت کنید، کاملاً نرمال است. این یعنی ممکن است احساس سرگیجه کنید یا بخاطر شوکی که به بدنتان وارد شده سردتان شود. بعضی از افراد مدتی گریه می کنند. بعضی ها غش می کنند تا اینکه بدنشان فرصت تطبیق با همه سیگنال هایی که می گیرد را بیابد. بعضی ها نیز بخاطر شوک در ابتدا هیچ چیزی حس نمی کنند.

اگر اتفاقی برای خودتان یا کسی افتاد که حدس می زنید شکستگی رخ داده باشد، مهمترین کارهایی که باید انجام دهید به قرار زیر هستند:

آرام باشید؛

سعی کنید فرد مجروح تا حد ممکن در وضعیت راحتی قرار داشته باشد؛

به یک بزرگسال اطلاع دهید؛

اگر بزرگسالی اطرافتان نیست، با پلیس یا اورژانس منطقه تماس بگیرید.

بدترین چیزی که برای استخوان شکسته می تواند رخ دهد، این است که تکان داده شود یا جابجا شود. این به فرد صدمه می زند و جراحت او را بدتر می کند. در صورتی که دست یا پا شکسته باشد، یک بزرگسال باید زیر قسمت شکسته بالش یا حوله ای به عنوان تکیه گاه بگذارد.

نکته بسیار مهم:

اگر مطمئن نیستید کدام استخوان شکسته یا فکر می کنید که گردن یا کمر فرد شکسته است، سعی نکنید او را حرکت دهید. صبر کنید تا پزشکان و امدادگران اورژانس برسند و این کار را انجام دهند.

اگر نتوانم فورا کمک پزشکی خبر کنم، چه کار باید بکنم (مانند دور بودن تا نزدیک‌ترین بیمارستان)؟

اگر جعبه کمک‌های اولیه با خود دارید، مسکن‌های معمولی کودکان (مانند استامینوفن یا ایبوپروفن) می‌توانند به کاهش درد کمک کنند. برای تسکین موقتی درد علاوه بر مصرف دارو، می توانید از روش زیر استفاده کنید:

- یخ موجب کاهش درد و تورم می‌شود. اگر کیسه یخ ندارید، مقداری یخ را در پارچه یا پلاستیک بپوشانید و آنها را با چکش یا کوبیدن روی یک چیز سخت (مثل یک دیوار سیمانی یا آجری) خرد کنید. یا می توانید از نخودفرنگی یا باقلای یخ زده استفاده کنید. هر بار کیسه یخ را به مدت 20 دقیقه در نزدیکی محل جراحت نگه دارید.

- باند پیچی یا فشار ملایم به ناحیه آسیب دیده نیز ورم را کاهش می‌دهد. پس از اینکه محل جراحت را با یخ خنک کردید، یک باند کِشی یا پارچه‌ای را دور عضو مجروح بپیچید. باند باید محکم، اما نه بیش از حد سفت، بسته شود: باید بتوانید یک انگشت خود را بین باند و پوست فرو کنید. دائما سفتی باند را بررسی کنید (اگر تورم این ناحیه ادامه پیدا کند، باندپیچی ممکن است دردناک شود.)

- بالاتر قرار دادن عضو مجروح نیز درد و تورم را کاهش می‌دهد. اگر می‌توانید، کودک خود را در حالت درازکش و بی‌حرکت قرار دهید، و یک بالش زیر عضو آسیب‌دیده بگذارید، به صورتی که این عضو حدودا 15 سانتی‌متر بالاتر از قلبش قرار گیرد.

- بی‌حرکت کردن عضو با استفاده از یک تکیه گاه مناسب هم به کاهش درد کمک می‌کند. باز هم کافی است که کودک را آتل‌بندی کنید، البته اگر موجب نمی‌شود که کودک برای مقاومت در برابر کار شما بیشتر پیچ و تاب بخورد و البته اگر واقعا نمی‌توانید او را به اورژانس برسانید. یک چیزی پیدا کنید که بتوانید به عنوان آتل مورد استفاده قرار دهید: یک شیء محکم و صاف که بتواند تکیه‌گاه باشد مانند یک خط‌کش، لوله داخلی دستمال کاغذی لوله ای یا مجله یا کتاب لوله‌شده. سعی کنید چیزی پیدا کنید که اندکی بزرگتر از استخوان و مفصلی باشد که می‌خواهید آتل‌بندی کنید. یک پوشک یا پارچه نرم دور آن ببندید تا به پوست آسیب نرسد، سپس از نوارهای پارچه‌ای، بند کفش یا دستمال برای نگه داشتن آن در کنار عضو استفاده نموده و آن را به مفصل‌های بالا و پایین جراحت ببندید و سعی کنید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.

پزشک برای فرد چه کاری انجام می دهد؟

برای درمان استخوان شکسته، ابتدا پزشک باید بداند که شکستگی از چه نوعی است. به همین دلیل اول باید از ناحیه آسیب دیده عکسبرداری شود. اشعه ایکس به پزشک کمک می کند تا استخوان شکسته را شناسایی کرده و نحوه درمان آن را مشخص کند.

پس از آنکه استخوان جا انداخته شد، مرحله متداول بعدی گچ گرفتن است. گچ گرفتن شامل بانداژ خاصی می شود که استخوان را از یک تا دو ماه ثابت نگه می دارد تا شکستگی جوش بخورد. این بانداژ در گچ خیسانده می شود تا تبدیل به پوسته سختی شود و مدتی طولانی دوام داشته باشد.

بعضی از قالب هایی که برای ثابت نگه داشتن استخوان استفاده می شوند از جنس پلاستیک یا فایبرگلاس هستند و حتی بعضی از آنها ضدآب هستند و می توانید با آنها شنا کنید. برای بچه ها از رنگ ها و طرح های شاد هم استفاده می شود.

در شکستگی استخوان های بزرگ یا شکستگی های متعدد یک استخوان، پزشک ممکن است میله فلزی در استخوان جایگذاری کند تا آن را ثابت نگه دارد. در این عمل فرد را بیهوش می کنند تا هیچ دردی حس نکند. پس از بهبود شکستگی، این میله ها را درمی آورند.

استخوان شکسته چطور جوش می خورد؟

استخوان ها بطور طبیعی خودشان را ترمیم می کنند. در قسمت شکستگی، استخوان ها سلول های جدید و رگ های خونی ریز بسیاری تولید می کنند که استخوان را نوسازی می کنند. این سلول ها هر دو سر بخش های شکسته را پوشش می دهند و شکستگی را می بندند تا درست مانند اولش شود.

آیا شکستگی استخوان‌های بچه‌ها، سریع‌تر از استخوان‌های شکسته در افراد بزرگسال ترمیم می‌شوند؟

بله. در واقع استخوان شکسته کودک معمولا اگر فقط در یک قالب مناسب و بیحرکت قرار گیرد به خوبی بهبود خواهد یافت، در حالی که افراد بزرگسال غالبا برای ترمیم آن منطقه به جراحی نیاز دارند.

البته اگر شکستگی استخوان کودک در محل صفحه رشد استخوان قرار داشته باشند (جایی که سلول‌های جدید استخوانی تولید می‌شوند)، ممکن است مشکلات درازمدت رشدی ایجاد نمایند. در اینصورت پزشک از شما خواهد خواست که این منطقه را برای مدت یک سال یا بیشتر مورد نظارت قرار دهد، تا مطمئن شود که روند بهبود به خوبی طی می‌شود.

وقتی قالب گچ را درآوردیم چه کنیم؟

می توانید تصورش را بکنید که با اره گچ دست یا پایتان را ببرند و هیچ آسیبی به پوستتان نرسد؟ در واقع برخورد این اره به پوستتان قلقلک آور نیز هست!

وقتی گچ را جدا می کنند، قسمت ترمیم یافته ممکن است کمی عجیب به نظر برسد و حس عجیبی در این قسمت داشته باشید. پوست این قسمت رنگ پریده، خشک یا پوسته پوسته می شود. موی آن تیره تر است و خود آن کوچکتر به نظر می رسد و حس می کنید که عضله آن قسمت کوچک شده است.

نگران نباشید، همه اینها موقتی هستند. بدن کودک بهترین درمانگرِ خود است و خیلی زود خودش را ترمیم می کند. در بعضی موارد، ممکن است پزشک توصیه کند که برای بهبود انعطاف پذیری و قدرت عضلانی آن ناحیه از بدن، نرمش هایی صورت بگیرد. در مورد فعالیت هایی که بعد از باز کردن گچ می توانید با آن قسمت از بدن انجام بدهید یا ندهید حتماً با پزشک مشورت کنید.

برای آنکه کودک استخوان های محکم تر و قوی تری داشته باشد، باید کارهای زیر را انجام دهد:

فعالیت جسمانی زیادی انجام دهد و تمریناتی مانند دو و پرش را انجام دهد.

با کلسیم و ویتامین د استخوان ها را تقویت کند. یعنی شیر و غذاها و نوشیدنی های پر کلسیم مانند بروکلی و آب پرتقال مصرف کند.

منابع: تبیان – آکا ایران

پسندها (3)

نظرات (4)

مامان فرنيا
21 مرداد 93 7:40
ممنون از مطلب مفيدتون اما به شخصه صادقانه ميتونم بگم اصلا در شرايط اين چنيني در برابر فرزندم قادر به كنترل احساسات خودم نيستم تمام اين اموزشها كاملا از يادم ميره اما در برابر افراد ديگر دانستن اين موارد بسيار مفيد و كمك كننده است و مهمترين مسئله اين است اگر نميتوانيم كمك كنيم حداقل سعي كنيم خود بچه را آرام نگه داريم تا كمك لازم از راه برسد يك مورد پيش امد كه سر بچه اي شكسته بود اطرافيان با واي واي كردن و صحبت درباره جزييات نحوه شكستن و نوع شكستگي و..... و مادر با گريه و بيقراري بچه را واقعا ترسانده بودند چون فرزند خودم نبود ولي حال ان مادر وبچه را كاملا درك ميكردم جلو رفتم و بقيه را عقب راندم و با نگاهي به سر بچه گفتم اصلااين كه چيزي نشده يك دستمال بديد بزاره روي سرش و بريد درمانگاه فقط زخم را شستشو بدهند و چون پسر بچه كلاس اول ابتدايي بود به خودش گفتم دستمال را بگير و كمي فشار بده تا خون بند بياد با اين حرف كه خودم هم بهش مطمئن نبودم مادر و بچه آرامتر شدند و بقيه هم بخود امدند و بچه را به درمانگاه رساندند و همان شد كه خودم گفته بودم يعني اگر نميتوانيم كاري كنيم حداقل سعي كنيم آرامشمون را حفظ كنيم
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز تجربه ی جالبی بود البته جالب به لحاظ برخورد شما با شرایط به وجود اومده ها، نه خود تجربه ی شکستن سر! ممنون که برامون نوشتید. اول که امیدواریم این شرایط برای شما و اعضای خانواده تون پیش نیاد بعد هم امیدواریم که اگه خدایی نکرده موردی پیش اومد بتونید همینطور خونسرد و منطقی عمل کنید البته میدونیم سخته و حرف شما رو قبول داریم که آدم در مواجهه با موارد مشابه برای فرزند خودش برخورد متفاوتی داره چون حس متفاوتی نسبت به فرزند خودش داره
شیوا گلی
21 مرداد 93 9:34
...........|""""""""""""""" " """"""""|\|_ ...........|..........*____* ........|||"|""\___ ...........|________________ _ |||_|___|) ...........!(@)'(@)""""**!(@ )(@)***!(@)'' به اندازه یه کامیون وبلاگمو با مطالب جدید آپ کردم - بدو بیا
یه مامان
پاسخ
چشم، خدمت میرسیم
مامان شاران
21 مرداد 93 9:48
سلام ممنونم خوب و آموزنده بود ولی امیدوارم که شکستگی انشالله برای بچه هامون پیش نیاد
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز شاران خواهش می کنیم، بله ان شاالله که بچه ها همیشه شاد و سالم و سلامت باشن و از زندگیشون و کودکیشون لذت ببرن
مامان پریسا
21 مرداد 93 21:41
سلامم وقت به خیر و خسته نباشید. موقع خوندن مطلب دست و پاهام بی حس شدن واقعا تصمیم گیری در اون لحظه مخصوصا واسه مادر خیلی سخته. ولی از این دسته موارد زیاد دورو اطارافم دیدم. واقعا سخته که بچه در این شرایط قرار بگیره. ان شالله که پیش نیاد
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز پریسا جون وقت شما هم بخیر و شادی باشه ان شاءالله و سلامت باشید حق با شماست. ان شاءالله