مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 16 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

سن مناسب پرورش خلاقیت در کودکان

1392/11/2 8:26
نویسنده : یه مامان
4,144 بازدید
اشتراک گذاری

با وجود تغييرات چشمگير در دروس فعلي مدارس و فراهم بودن امکانات آموزشي و در دسترس بودن انواع فناوري ها براي افزايش هوش و خلاقيت کودکان، هنوز والدين نمي دانند چگونه مي توانند فرزندي خلاق تربيت کنند. نمي دانند که خلاقيت را مي توان از چه سني پرورش داد و چقدر با هوش کودک مرتبط است.

هرچند پاسخ به اين سوالات در يک مطلب نمي گنجد، اما درباره پرورش تفکر خلاق در کودک که اصلي ترين گام در پرورش خلاقيت است، پاي صحبت هاي يکي از کارشناسان نشستيم...

تفکر خلاق

بدون شک يکي از بزرگ ترين دغدغه هاي بسياري از والدين در زمانه کنوني، تربيت فرزنداني خلاق و باهوش است؛ فرزنداني که هوش سرشاري داشته باشند و بتوانند مدارج عالي تحصيلي را به بهترين شکل ممکن طي کنند. 

اگر بخواهيم تفکر خلاق را معنا کنيم، بايد بگوييم که وقتي از مجموعه اطلاعات و داده ها يک فکر جديد و نو ارائه شود، تفکر خلاق حاصل شده است. در واقع مجموعه اي از افکار رها شده که به تنهايي ثمري ندارد يا کيفيت بالايي ندارد، به اشکال جديدي تبديل مي شود که نتيجه بخش و مفيد است.

دکترپيمان هاشميان، فوق تخصص روان پزشکي کودک و نوجوان مي گويد:

تمامي اختراعات، حاصل تفکر خلاق است يعني فکر جديدي که در يک مجموعه به توليد شيء جديدي منجر شده است.گاهي تفکر خلاق به نوآوري منجر مي شود؛ يعني از داده ها و مصالح موجود استفاده جديدي مي شود. براي داشتن تفکر خلاق به زمينه هايي نياز است. طبيعي است که هر کودکي با سطحي از هوش، توانمندي، استعداد و علاقه به دنيا مي آيد و شيوه پرورش تفکر خلاق در کودکان متفاوت است اما مي توان زمينه هاي بروز تفکر خلاق را در کودکان فراهم کرد.

 پنج سالگي، اوج تفکر خلاق

از آن جا که کودکان پيش از ۵ سالگي توجه و تمرکز کمتري دارند، رشد خلاقيت در بيشتر کودکان از۵ سالگي به بعد آغاز مي شود اما هستند کودکان خلاقي که از ۲سالگي کارهاي خلاقانه انجام مي دهند و البته هوش بالاتري نسبت به همسالان خود دارند.

بنابراين والدين از ۵ سالگي به بعد با اتخاذ شيوه هاي متعدد مي توانند اميدوار باشند که خلاقيت در کودکشان پرورش پيدا کند. برخلاف تصور بسياري از والدين درباره اين که براي افزايش خلاقيت کودک نياز به سرمايه گذاري مالي وجود دارد، در اين راستا فقط لازم است کودک درباره اشياي موجود در محيط پيرامون خود اطلاعات کافي داشته باشد و اجازه يابد آن چه کنجکاوي اش را تحريک کرده است، در اختيار داشته باشد.

سپس والدين مي توانند نحوه استفاده هاي متنوع از يک شيء را به او آموزش دهند. او بايد بتواند از يک اسباب بازي به اشکال مختلف استفاده کند و با يک فکر رها شده و آزاد با اسباب بازي هاي خود بازي کند، گاهي لازم است والدين چگونگي کار با اشيا را به کودک نشان دهند و از او سوالاتي درباره ساير کاربردهاي آن بپرسند.

 دکتر هاشميان با اشاره به اين که کار با کاردستي يا لگو در بروز خلاقيت کودکان نقش مهمي دارد، تاکيد مي کند:

همراهي با بازي کودکان در اين سن بسيار مهم است. والدين مي توانند در ساخت اشکال هندسي به کودک کمک کنند يا از او بخواهند درباره آن چه ساخته است يک داستان بگويد يا يک داستان براي او تعريف کنند و بخواهند آن را طبق علاقه خود تغيير دهد.

نقاشي کردن هم يکي از بهترين راه هاي افزايش خلاقيت کودکان است؛ تشويق کودکان به نقاشي کردن، در شکل گيري نوع جديدي از طرز تفکر درباره محيط پيرامون و ترسيم آن چه در ذهن دارند، بسيار موثر است. استفاده از هنرهاي تجسمي، پازل، جداول ترسيمي هم بسيار سودمند است.

تخيل و خلاقيت

خوب است بدانيد کودکان از ۳تا ۵ سالگي خيال پرداز مي شوند و قوه تخيل خود را به کار مي گيرند. بعضي از والدين در مواجهه با خيال پردازي کودکان نگران مي شوند در صورتي که اين امر در فرآيند رشد و تکامل کودک کاملا طبيعي است. بنابراين بهتر است تخيلاتي را که کودک به زبان مي آورد، گوش کنند و با طرح سوالاتي تفکر و عمل کودک را تقويت کنند.

در اين صورت کودک هميشه يک مدل بازي نمي کند، نقاشي نمي کشد و شکل درست نمي کند، در موارد بسياري والديني که از بي حوصلگي، کسالت و بي انگيزه بودن کودکان خود گلايه مي کنند، در واقع نتيجه بي توجهي خود را نسبت به تخيلات کودک مي بينند.

اگر والدين درباره تخيلات کودک به موقع وارد عمل شوند و او را تشويق به اجراي کارهاي خلاقانه و ايده هايي که دارد بکنند، کودک خود راه حل هايي براي پر کردن وقتش پيدا مي کند.

حل تعارض با تفکر خلاق

در موارد بسياري حل تعارضات کودک در درون خانواده با تفکر خلاق امکان پذير است. اين فوق تخصص روان پزشکي کودک و نوجوان با بيان اين که با ارائه تصاوير و نقاشي هاي ناقص به کودکي که در خانواده مورد غفلت يا آزار رواني قرار گرفته است مي توان به وي کمک کرد، توضيح مي دهد:

تکميل نقاشي و گفتن داستان درباره آن توسط کودک به تفکر خلاق در وي مي انجامد و کودک مي تواند آن چه را باعث رنجش وي شده است به طور غيرمستقيم بيان کند. اين شيوه يکي از بهترين شيوه هاي درماني کودکان آسيب ديده و دچار تعارض است. در واقع کارشناسان با رشد تفکر خلاق در کودک، تلاش مي کنند کودک خلاقانه با تعارض هايي که با آن مواجه بوده است، روبه رو شود و آن را پشت سر بگذارد.

زمينه هاي پرورش تفکر خلاق

همان طور که ذکر شد همه کودکان با توانمندي، هوش و قريحه به دنيا مي آيند و قابليت خلاق بودن را دارند اما اين والدين هستند که گاه با غفلت و جدي نگرفتن موضوع مانع از بروز آن مي شوند.رشد اعتماد به نفس کودک، تشويق به داشتن پشتکار و اراده، افزايش انگيزه کودک، بروز ثبات هيجاني، تعيين اهداف، ريسک پذيري مناسب، قابليت انعطاف پذيري و تلاش براي افزايش توجه، تمرکز و هوش کودک از جمله راهکارهايي است که کودک براي افزايش خلاقيت به آن نياز دارد.

گاهي والدين نمي دانند تمرکز و توجه تا چه اندازه در بروز خلاقيت موثر است و فقط موفقيت را نشانه خلاق بودن مي دانند در صورتي که يک کودک خلاق حتي در شکست ها، خلاقانه رفتار مي کند و مي داند چگونه با آن کنار بيايد. يکي از بهترين راه ها براي افزايش خلاقيت کودک اين است که او بتواند براي حل يک مشکل يا روبه رو شدن با يک وضعيت خاص، ايده جديدي را مطرح کند بتواند راه هاي متفاوتي را نام ببرد و بداند هر راه به کجا منتهي مي شود و پيامد هر يک چيست. چنين کودکي با رو به رو شدن با يک وضعيت بغرنج، موضوع را تمام شده تلقي نمي کند و مي تواند راهکارهاي متفاوتي ارائه کند.

يک راهکار عملي

اگر مي خواهيد تفکر خلاق در کودکتان پرورش يابد، از ۲تا ۵ سالگي پاسخ سوالات کودک را به تمامي ارائه نکنيد و اجازه بدهيد خودش درباره پاسخ ها فکر کند.

اين کار باعث مي شود کودک فکر کند و به يک پاسخ واحد قانع نشود. نکته اين جاست که در بيشتر موارد کودکان راه حل ها و پاسخ هاي بسيار خوب و مناسبي ارائه مي دهند. بنابراين سعي نکنيد جواب سوالات کودک را بلافاصله و با شرح جزئيات ارائه دهيد.

لازم است پس از ابراز خلاقيت کودک، وي را ارزيابي کنيد زيرا هوش هيجاني و هوش عملي نقش موثري در بروز خلاقيت کارآمد دارد. گاهي ممکن است کودک خلاق باشد اما دست به کارهاي خطرناک بزند. بنابراين کودک بايد پس از بروز خلاقيت، افکار خود را پياده کند و ارزيابي شود تا والدين مطمئن شوند که کودک دست به کارهاي خطرناک نمي زند.

 

منبع: خراسان - مورخ چهارشنبه / شماره انتشار 18108

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (10)

مریم مامان دونه برفی
2 بهمن 92 9:49
سلام ممنون از مطلب مفید تون. ولی اینجا یه سوال برام پیش اومد . از نظر شما خرید بسته های آموزشی میتونه به افزایش خلاقیت بچه ها کمک کنه. خیلی وقتها میگن بچه ها قبل ازاینکه به مدرسه برن بهتره هیچ یک ازحروف رو بلد نباشند تا درمدرسه یاد بگیرندو مدرسه براشون جذاب باشه. ولی جدیدا با این بسته های آموزشی بچه ها خیلی از کلمه ها رو هم میتونن بخونن؟ پسر من 2 سالشه نمیدونم این بسته هارو براش تهیه کنم یا نه؟ نظرشما چیه ؟
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز بله حرف شما درسته و لرومی نداره که این آموزش ها به بچه ها داده بشه، این سنین زمان بازی بچه هاست و باید اجازه بدیم رشد طبیعی خودشون رو داشته باشن و حتی اگه آموزشی هم قرار باشه بهشون داده بشه در قالب همون بازی و داستان و قصه باید انجام بشه. با توجه به سن فرزندتون توصیه نمی کنیم این بسته ها رو تهیه کنید. موفق باشید
مریم (مامان روشا)
2 بهمن 92 11:51
سلام وقتتون به خیر
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز وقت شما هم به خیر باشه
مریم (مامان روشا)
2 بهمن 92 11:53
ممنون خیلی عالی بود راهکار هم خیلی خوب بود و واقعا هم همینطوره منم این کارو میکنم و واقعا جوابهای جالبی از دختری میشنوم
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز ممنون از توجهتون و تاییدی که با توجه به تجربیات خودتون روی این مطلب گذاشتید
یک عدد مامان
2 بهمن 92 12:57
چقدر جالب و خواندنی بود هر وقت کلمه ی "خلاقیت کودکان" به گوشم میخوره یه جوری میشم! هر پدر و مادری به یه نحوی روی خلاقیت بچه اش کارمیکنه ... حالا یکی کمتر و یکی بیشتر ...! فک نکنم هیــــــــــــــــــچ پدر و مادری قصدش این باشه که عملا جلوی پیشرفت بچه اش رو بگیره یا کاری کنه که خلاقیت بچه اش شکوفا نشه!!! حالا اگه پدرو مادری تحقیق کنن و پیگیر این مساله باشن خوبه(البته زیاده روی در هر قضیه ای اثر مخرّب داره) اگر هم پدر و مادری (حالا به هر دلیلی) به همون اطلاعات ذاتی خودش اکتفا کرد و با بچه اش کار کرد اینم خوبه! نمیتونیم گروه دوم رو محکوم یا تحقیرکنیم... درسته؟! چند روز پیش متین اومد پیشم با ناراحتی میگفت: مامان ما بچه های خنگی هستیم؟! شما و بابا ما رو دوس نداشتید؟!!!... طبیعیه که از سوالاتش جا خوردم و سریعا پیگیر قضیه شدم ببینم قضیه از کجا آب میخوره! حالا نگو نشسته پای تلویزیون و تبلیغات هوشان رو دیده!!! خوب که دقت کردم دیدم علنا توی تبلیغ میگه اگـــــــــــر آینده و پیشرفت بچتون براتون مهمه حتما از این بسته ها بخرین!!! پسر منم دیده خب وقتی کوچیک بوده ما از این بسته ها براش نخریدیم... بعد نتیجه گرفته که حتما ما دوسش نداشتیم!!!! درسته این قضیه رو من برای قند و عسلم شفاف سازی کردم و بهشون اطمینان داد که هر دوشون از هوش بالایی برخوردار هستن ولی بازم میخوام تاکید کنم که به نظر من رشد خلاقیت توی بچه هامون شاخ غول شکستن نیست! همین کارهای روزمره و شیوه ی زندگی ما و طرز برخورد ما با مسائل بهترین کمک به رشد خلاقیت بچه هاست . حالا اگر بتونیم در کنارش با خوندن مطالب مفید (مثل همین پستهای کاربردی و عالی ِ مدرسه خودمون) بار اطلاعاتی خودمون رو کامل تر کنیم و همزمان با رشد بچه ها ما هم به روز باشیم چه بهتر! جسارتا ببخشید طولانی شد
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز قند و عسل خوب هستید؟ ممنون از نظر خوب و کاملی که برامون نوشتید، ما هم با نظر شما موافقیم در مورد اون تبلیغی هم که ذکر کردید باید بگیم که خود ما هم خیلی از دست این تبلیغ ها و بی توجهی هایی که توی اونا میشه حرص می خوریم. تازه چند روز پیش یه تبلیغی دیدیم و حسابی کفری شدیم و اون تبلیغ «تردمیل کودک» بود! توی اون در این باره صحبت میکرد که چون بچه ها پای بازی های کامپیوتری و تلویزیون و اینجور چیزا میشینن و تحرک ندارن و چاق میشن براشون تردمیل کودک بگیرید که تحرک پیدا کنن! یکی نیس یه چیزی به اینا بگه!... والاح!
مامان پریسا
2 بهمن 92 15:18
سلام وقت به خیر خسته نباشید. در مورد اون جا که نوشته با بچه در ساختن اشکال هندسی همراهی کنید..... من گاهی به پریسا کمک میکنم ولی در کل فکر میکنم اگر زیاد بهش راه بازی کردن با وسایل رو یاد بدم ، کم کم تنبل میشه و انتظار داره من همیشه همراهیش کنم و یا ابتکار عمل رو از دست بده.....
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز وقت شما هم به خیر باشه درسته به قول یک عدد مامان، زیاده روی در هیچ کاری خوب نیست و همونطور که قبلا هم در مدرسه مطالبی در این زمینه داشتیم(مثل این مطلب: http://mamanschool.niniweblog.com/post623.php) اینطور هم نباید باشه که راه و روش بازی رو کامل بهشون یاد بدیم و بهشون اجازه ایتکار عمل و آزادی ندیم اما به نظر گاهی کمی همراهی لازم میاد. نه؟
مامان پریسا
2 بهمن 92 15:22
و در مورد نقاشی .... همین امروز سر کلاس به بچه ها گفتم یه نقاشی بکشید در مورد رشد گیاهان.... برای نمونه یه گل داخل گلدون کشیدم که یه موضوع داشته باشن.... نتیجه : یه چیزایی کشیده بودن که کلی ذوق کردممثلا یه دختر کنار گلدون که داره به گل اب میده یا خورشید برای نور پاشیدن و بارون و خلاصه اینقد خلاقیت ب خرج دادن که کلی لذت بردم.... (دقیقا طبق گفته ی متن که بچه های 5 ساله برای این سن مناسب هستن)
یه مامان
پاسخ
آفـــــــــــــــــــــــــرین به شما مربی مهربون و فهمیده و خــــــــــــوب ممنون که این تجربه ی خوب و قشنگتون رو برامون نوشتید
مامان پریسا
2 بهمن 92 15:29
ای کاش مثالهایی هم بود که موضوع رو برامون ملموس تر میکرد... مثلا یه راهکارهایی که برای کشیدن نقاشی بهتره چکار کنیم و .... (مثل اون پست هایی که مربوط به مشاوره بود)
یه مامان
پاسخ
ممنون از توجهتون، چشـــــــــــــــم مامان عزیز ان شاالله سعی می کنیم در این زمینه هم مطالبی رو قرار بدیم.
مامان شبنم
2 بهمن 92 16:39
سلام ممنون از موارد مفیدی که گفتید به نظر من یک نکته کلیدی می تونه همین دادن ازادی عمل به بچه ها باشه که متاسفانه بعضی از مامانا کمتر بهش توجه دارن اتفاقا دیروز یه مستند خارجی میدیدم خانواده داشتن خونه رو رنگ میکردن بعد به یه بچه حدودا دو ساله هم برش دادن تا مثلا کمکشون رنگ بزنه لباس بچه کاملا رنگی بود همون موقع با خودم گفتم خدایی ما خیلی کارا رو اجازه نمیدیم بچه ها طرفش برن چه برسه به انجامش یا مثلا خیلی وقتا دیدم حشرات و حیوانات رو از نزدیک به بچه ها نشون میدن البته واسه این یکی منم می ترسم و کلا خلاقیت رو بی خیال می شم .....
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز شبنم از نظر خوبی که برامون نوشتید ممنونیم، واقعا همینطوره مثلا توی همون مثال رنگ زدن خونه آزادی عمل که سهله یه جیغ از نوع بنفش هم میکشیم سر بچه! ولی واقعا وقتی زندگی رو راحت بگیری خیلی لذت بخش تر میشه شاید ماها گاهی خیلی سخت میگیریم... راستی در مورد حشرات و حیوانات هم باید بگم به نظر اگه جاندار مذکور موش و سوسک نباشه مشکلی پیش نمیاد
مامان یاسمن و محمد پارسا
3 بهمن 92 8:46
ممنونم بسیار عالی بود
یه مامان
پاسخ
خواهش میکنیم، ممنون از توجهتون
مامان شبنم
3 بهمن 92 17:27
سلام مجدد من هر وقت میام اینجا نظر دوستان رو می خونم نطقم باز میشه .. اول در مورد وسایل کمک اموزشی خواهر من بن بن بن داشت البته در پنج سالگی و همین باعث شده بود روزای اول مدرسه در کلاس اول به معلمش توجه نکنه مدام می گفت من اینا رو بلدم و سر کلاس دقت نمی کرد می خوام بگم باید اون طرف قضیه رو هم ببینیم در مورد تبلیغات تلویزیون هم تا خوندم نظرات رو یاد یه فاجعه دیگه افتادم که تبلیغ پنیر پیتزای شیراوران با طعم پپرونیه وحشتناکه بچه مدام سر مامانش داد میزنه متاسفانه دختر منم خیلی درگیر تبلیغات میشه هر جا باشه تا تبلیغات میذارن میاد جلوی تلویزیون من خیلی نگران این قضیه ام ... راستی مامانم بسته هوشان رو گرفت برای شبنم راستش بخوام بگم چییز خیلی شاقی نیست یه کتابش که اصول خیلی اولیه بچه داریه که هیچی همشو بلد بودم اما دوتا کتابش که بازی هایی که با بچه میشه توی خونه انجام داد رو برای سن های مختلف گفته از اون دوتا خیلی خوشم ولی بازم به نظرم قیمتش زیادی گرونه و مورد اخر هم که در مورد نقاشی بود به نظرم یه راه خوب برای خلاقیت در نقاشی اینه که یه شکل هندسی یا مثلا چند تا خط بکشیم از بچه ها بخوایم یه نقاشی باهاش بکشن ببخشید من خیلی منبر میرم
یه مامان
پاسخ
به به سلام مجدد چه خوب که نطقتون باز میشه ممنون از نظر مجددتون و توجهی که به نظرات دوستان داشتید. بله دقیقا یکی از دلایل که میگن این وسیله ها رو نگیرید هم همین مورد هست که شما اشاره کردید. حالا شاید یه مطلب در این زمینه هم در مدرسه بذاریم از توضیحاتی که درباره هوشان دادید هم ممنونیم شاید خعلی از مامانا بخوان بدونن این بسته چی هست و ارزش خریدن داره یا نه تبلیغات هم درد مشترک همه است! شاید به خاطر رنگارنگ و متنوع بودن و سرعت تغییر تصاویرشون هست که همه ی بچه ها بهش علاقه دارن و چه خوب میشد که برنامه سازان کودک این نکته رو مورد بررسی قرار میدادن و برنامه های آموزنده ای برای بچه ها میساختن که اینطور اونا رو جذب کنه! البته باز جای شکرش باقیه که تبلیغ پفک و چیپس خیلی نسبت به گذشته کمتر شده قبلا یک در میون تبلیغات چیپس و پفک بود! البته باز هم این دلیل نمیشه که بگیم دیدن تبلیغات برای بچه ها بی ضرر هست نمونه اش رو هم در صحبت های یک عدد مامان دیدیم! از نکته ای که درباره ی نقاشی خلاقانه هم برامون نوشتید ممنونیــــــم. یادمه قدیما ما حتی با اسامی مختلف هم شکل میساختیم در کل از اینکه به قول خودتون منبر رفتید بسیار ممنونیم باز هم از این کارها بکنید