مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 7 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

هوش 'مالی' کودکان در سنین مختلف

1392/12/24 6:33
نویسنده : یه مامان
4,913 بازدید
اشتراک گذاری

شاید اولین نکته آموزشی در زمینه مباحث پولی به کودکان انتقال این مفهوم است که برای به دست آوردن بعضی از چیزها باید پول پرداخت کرد و البته چیزهای زیادی هم به صورت رایگان در زندگی موجود است. پس از شناخت سکه های پول و ارزش آنها، صحبت کردن در مورد چیزهایی که رایگان هستند، مثل بازی کردن با یک دوست و صحبت کردن در مورد بعضی از چیزها که برای آن باید پول پرداخت کنیم، مانند، خرید بستنی، بنزین ماشین و خرید لباس بهترین نقطه شروع باشد.

 گروه سنی ۳ تا ۵ سال

برای به دست آوردن پول، باید کار کرد.

در مورد شغلتان با بچه ها صحبت کنید، همانطور که در شهر مشغول گشت و گذار می باشید، افرادی که در حال کار کردن هستند، مانند پلیس ها یا رانندگان اتوبوس و تاکسی را به بچه ها نشان دهید و در مورد شغل آنها صحبت کنید. برای آنها توضیح دهید که افرادی برای خود کار می کنند و گروهی هم در شرکت ها و ادارات برای دولت مشغول به کار هستند، مثال هایی از آشنایان را که در بخش خصوصی یا ادارات دولتی کار می کنند برای کودک بیان کنید. کودکان را تشویق کنید تا در مورد اینکه فکر کنند چگونه می توانند از محل درست کردن چیزی مثل شیرینی یا شربت برای اعضای خانواده پول به دست آورند.

 برای به دست آوردن بعضی چیزی ها، باید صبر کنید.

زمانی که کودک شما برای سر خوردن از سرسره باید در صف منتظر باشد، یا اینکه برای رفتن به تعطیلات و مسافرت باید زمانی را در انتظار بماند، بهترین فرصت است تا به او بیاموزید که برای به دست آوردن بعضی از چیزها باید صبر کند، تا زمان رسیدن به آن برسد. ۳ عدد پاکت یا ۳ عدد قلک برای کودک تهیه کنید و به روی آنها کلمات پس انداز، خرج کردن و هدیه را بنویسید. به او آموزش دهید که پول هایش را برای اهداف خاص باید در هر یک از پاکت های مخصوص قرار دهد و مخصوصا در مورد پس انداز بیشتر با او صحبت کنید، به او بگویید برای اینکه بتواند اسباب بازی و دیگر چیزهایی را که می خواهد بخرد، باید پول پس انداز کند و منتظر بماند.

 بین آن چیزی که می خواهی و آن چیزی که نیاز داری، تفاوت وجود دارد.

زمانی که برای خرید با کودکتان بیرون می روید، به او آموزش دهید که چیزهایی مثل غذا و لباس، موارد ضروری برای زندگی هستند و ممکن است او چیزهایی را دوست داشته باشد ولی ضروری نیستند. از او هم بخواهید تا چیزهای دیگری از این دو گروه را مثال بزند. به کودک توضیح دهید که خانواده برای خرید هر چیزی باید با دقت بررسی و در نهایت انتخاب کند و اینکه شما نمی توانید همه چیزهایی را که او می خواهد، خریداری کنید. با او در مورد اینکه خرید یک شیرینی واجب تر و مهم تر است یا خرید سیب زمینی سرخ کرده؟ خرید یک بطری شیر یا یک لیوان آبمیوه ضروری است، صحبت کنید؟

 

گروه سنی ۶ تا ۱۰ سال

حق انتخاب در مورد نحوه خرج کردن پول

بهتر است کودکان را کم کم در تصمیمات کوچک اقتصادی که می گیرید، شریک کنید. مثلا زمانی که به فروشگاه برای خرید می روید، بهتر است برای آنها توضیح دهید که چگونه بین گزینه های مختلف یکی را انتخاب می کنید. به کودکتان ۱۰ هزار تومان پول بدهید و از او بخواهید که به میوه فروشی برود و خرید کند، سپس خرید او را مورد ارزیابی قرار دهید. زمانی که با کودکان خود به خرید می روید، از خودتان با صدای بلند سوال کنید؛ آیا من به این چیز نیاز دارم؟ من می توانم آن چیز را بخرم؟ آیا من این چیز به خصوص را می توانم جایی دیگر ارزان تر تهیه کنم؟ با این روش می توانید کم کم اختیار خرج کردن پول را به او بسپارید.

 مقایسه قیمت ها قبل از خرید کردن

به همراه کودکتان برای خرید یک اسباب بازی وقت بگذارید و از چند جا قیمت بگیرید و یا مثلا از طریق سایت های اینترنتی، قیمت ها را با هم مقایسه کنید و در نهایت انتخاب مناسب تر را داشته باشید. سعی کنید به کودکان هم آموزش دهید تا از تخفیف ها و کوپن های مخصوص خرید استفاده کنند. به آنها ارزش زیاد، مبالغ اندک تخفیف را گوشزد کنید. حتی در هنگام خرید می توانید با او توافق کنید که در صورت پیدا کردن اجناس مورد نیاز با قیمت های پایین تر، مبلغ تخفیف گرفته شده، توسط شما به او پرداخت خواهد شد.

 در دسترس گذاشتن اطلاعات شخصی از طریق اینترنت، خطرناک و پر هزینه است.

سایت هایی را که کودک شما به آن مراجعه می کند شناسایی کنید، مشخص کنید که کدام یک از این وب سایت ها برای کودک شما مناسب است و هر کدام از این سایت ها را که نامناسب است، با استفاده از نرم افزارهای مخصوص که در بازار موجود است، برای کودکتان محدود کنید. این را برای آنها به عنوان یک قانون بگذارید که به هیچ عنوان اطلاعات شخصی خود، مانند تاریخ تولد، آدرس، شماره تلفن و نام مدرسه را در سایت اینترنتی وارد نکنند و اینکه کودکان در این گروه سنی بدون اجازه والدین نباید از سایت های اینترنتی خرید داشته باشند. 

باز کردن یک حساب پس انداز علاوه بر محافظت از پول، سود نیز در برخواهد داشت.

به همراه کودک خود به یک یا چند شعبه بانک یا موسسه اعتباری در نزدیک محل زندگیتان مراجعه کنید و در حضور کودک، نرخ های سود حساب های مختلف را بررسی کنید. برای کودک توضیح دهید که بانک ها در مقابل دریافت پول علاوه بر محافظت از آن، به سپرده گذاران سود نیز پرداخت می کنند و توضیح دهید در صورتی که اتفاقی برای آن بانک بیافتد، بانک مرکزی حساب و پول ما را تعهد می کند و از این بابت، جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. برای کودک خود در اولین فرصت یک حساب بانکی باز کنید.

 

گروه سنی ۱۱ تا ۱۳ سال

حداقل باید ۱۰ درصد از پولت را پس انداز کنی.

کودک را تشویق کنید تا ۱۰ درصد از پولی را که به دست می آورد پس انداز کند. به او بگویید که همیشه یک هدف مالی برای خود داشته باشد و برای رسیدن به هدفش مقداری از پول خود را پس انداز کند. برای اینکه عادت پس انداز کردن را در کودکتان تقویت کنید، بهتر است حداقل سالی دو، سه بار به همراه کودک به بانک مراجعه کنید و حساب پس انداز او را بررسی کرده و مبلغ جدید پس اندازش را به حسابش واریز کنید. به این صورت او مرحله به مرحله زیاد شدن مبلغ پس اندازش را احساس می کند. برای پس انداز او یک برنامه ریزی داشته باشید و یک طرح پس انداز برایش طراحی کنید.

 وجود ریسک در انجام کارهای بانکی و کارت اعتباری از طریق اینترنت

به کودکان در مورد خطرات استفاده از اینترنت برای انجام کارهای بانکی هشدار دهید. به آنها توضیح دهید که بر روی فضای اینترنت امکان دسترسی افراد سودجو به اطلاعات مالی و پولی آنها وجود دارد و افراد سارق همیشه به دنبال کوچک ترین اشتباه شما و سوء استفاده هستند. به آنها توضیح دهید که در فضای اینترنت دام های زیادی برای آنها پهن کرده اند و با پیشنهادهای وسوسه انگیز مثل تلفن رایگان، دانلود بازی های کامپیوتری رایگان و دیگر موارد مشابه، سعی در فریب و استفاده از فرصت ها، برای دزدیدن پول ها و خالی کردن حساب شما دارند. برای کودکانتان قانونی وضع کنید که به ایمیل های افراد ناشناس به هیچ عنوان جواب ندهند و روی پیغام های مشکوک کلیک نکنند.

 

منبع: سایت آی هوش

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (12)

مامان پریسا
24 اسفند 92 6:41
سلام صبح زیباتون به خیر. این هوش از اون هوش هایی هستش که حتما باید زیاد روش کار بشه گاهی که پریسا دوست داره باباش پیشش بمونه، بهش میگه از قلکم بهت پول میدم تو نرو سر کار
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز وقت شما هم به خیر و شادی باشه ان شاءالله خیلی بانمک بود. میگما ، این دخملا با این دلبری کردن از باباهاشون، خوردنی تر میشنا!
مامان پریسا
24 اسفند 92 6:48
نکات خیلی مهمی رو ذکر کردید. فکر میکنم برای خودمون هم یاداوریشون لازمه. ممنونم.
یه مامان
پاسخ
همینطوره!
مامان یاسمن و محمد پارسا
24 اسفند 92 8:13
سلام صبح بخیر ممنونم مفید و جالب بود خیلی خوبه بچه ها در زمینه پول خرج کردن اگاهانه عمل کنند یاسمن وقتی بهش می گم مامان بزار بابا حقوق بگیره مثلا فلان چیز و می خریم می گه خوب بابا بره عابر بانک پول بگیره مگه پولاش اونجا نیست خیلی خوب شد این مبحث را گذاشتید حالا راحت تر می تونم در این مورد روشنش کنم ممنونم
یه مامان
پاسخ
سلام مامان مهربون وقت شما هم بخیر و شادی باشه ان شاءالله چقدر جالب! خواهش میشه. قابل شما رو نداشت
مامان گلها
24 اسفند 92 9:15
سلام وقت بخیر شروع ایام فاطمیه را تسلیت میگم. باز هم خیلی عالی بود.ممنون دختر من هنوز از اینکه پول رو میشه پس انداز کرد یا اینکه به چه راههایی میشه پول رو مصرف کرد درک عمیقی نداره ولی میدونه که با پول میشه اون چیزایی که دوست داریم رو تهیه کنیم و پول رو باید ببریم مغازه و خرید کنیم. ان شاالله بزرگتر بشه باید بهتر یاد بگیره نحوه استفاده از پول رو.
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز وقت شما هم بخیر باشه ان شاءالله. ما هم این ایام رو به شما تسلیت میگیم و التماس دعا داریم. خواهش میشه ان شاءالله که به بهترین نحو یاد میگیره
مامان شبنم
24 اسفند 92 11:41
سلام بسیار جالب بود به یاد پدربزرگم افتادم ... وقتی ما بچه بودیم یه قلک بهمون دادن و مثلا اگر یه چیزی رو میخواستیم که قیمتش گرون بود مثلا پلاکای طلا می گفتن اول یه کم پول جمع کن بقیه شو من بهت کمک می کنم همیشه ما پول جمع می کردیم شاید یک دهمش هم نمیشد بعد روش پول میذاشتن اون چیز رو می خریدیم من هنوز اون قلک رو دارم یه کار دیگه هم که میکردن این که روز تولد یه کادوی کوچیک برای ما می خریدم بقیه پولی که قصد داشتن بهمون هدیه بدن رو میذاشتن توی یه حساب بانکی خلاصه که انقدر این هدایا به مناسبتای مختلف روی هم جمع شد که بعد از چندین سال تونست بخشی از هزینه جهیزیه منو تامین کنه حیف که اون موقع خودشون نبودن ولی من هم این روش رو برای دخترم حتما ادامه میدم .... دختری ما هم فعلا از اقتصاد فقط میدونه که هرچی پول توی خونه پیدا کنه مال باباشه زود می بره میده دست باباش احتمالا منبع امور مالی رو کشف کرده
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز ممنون از این نظر خوب و تجربه ی قشنگی که برامون نوشتید. خدا پدربزرگ محترمتون رو بیامرزه, عجب هوشمندانه عمل کرده بودند. و مهمتر از اون کارشون، این رفتار قشنگشونه که بصورت یادگاری براتون گذاشتند . چقدر جالب! اتفاقا دختری ما هم همین رفتار رو داره، به اضافه ی اینکه اگه جایی دیگه هم پولی ببینه می بره میده به باباش و میگه بابام...
مامان فرنيا
24 اسفند 92 14:35
سلام مطلب بسيار جالبي بود البته معمولا من در برابر درخواستهاي فرنيا براي خريد همين جواب را ميدهم كه توي مطلب ذكرشده بود مثلا خيلي چيزها هست كه ما دوست داريم اما نميشه همه چيز را خريد يا مثلا يك اسباب بازي اين مدلي داري ديگه لازم نداري يا بعضي چيزها گران است و اصلا لازم نيست بخريم و...
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز آفرین به شما خیلی خوبه که بچه ها رو قانع کنیم.
مامان فرنيا
24 اسفند 92 14:37
البته خيلي برام جالب بود كه براي سنهاي بالاتر هم مطالبي بود كه نميدونستم مثلا مطلب گروه سني 6تا 10سال
یه مامان
پاسخ
بله! همینطوره...
آرزو-مامان آرمینا
24 اسفند 92 14:56
سلام دوست مهربون و خوش قلب و فعال پیشاپیش عید نوروز برشما و خانواده مهربونتون مبارک انشالله همه روزهای سال براتون مثل بهار با طراوت ، پربرکت ، پراز شادی و آرامش باشه و در تموم روزهای سال نسیم سلامتی و خوشبختی تو زندگی شما فرشته کوچولوتون و همسر مهربونتون و همه عزیزانتون بوزه . با آرزوی خوشحالی و سلامتی و خوشبختی برای شما
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز ممنونیم از لطفتون ما هم پیشاپیش سال نو رو بهتون تبریک میگیم.
مامان شاران
25 اسفند 92 9:18
مامان شاران
25 اسفند 92 14:49
خیلی جالب بود من و شاران هم فروشنده و خریدار میشیم بقیه هم میگیریم و بقیه پول هم میدیم خندتون گرفت؟ ولی دلم میخواد براش قلک بخرم الان تا پول دستش میاد میندازه تو صندوق صدقات
یه مامان
پاسخ
جالب بود چه دختر خوب و خیری دارید شما. بله بد نیست یه قلک براش بگیرید و تفاوت صدقه و پس انداز رو براش بگید تا ان شآلله هم توی قلکش پول بریزه و هم توی صندوق صدقات
یک عدد مامان
27 اسفند 92 9:54
agha man raje be in post mikham kolli harf bezanam mitarsam a'saab ma'ssaabe shoma khurd beshe az in fonte eftezah!!!!! kheyli poste ba haali bood.. .. hamin!!
یه مامان
پاسخ
نظرات شما برای ما محترمه، با هر فونتی که باشه. ممنونیم، راستی الحمدالله فارسیِ ویندوزتون نصب شد و الان دیگه اوضاع فونت رو به راهه! منظورمون زحمت دادن شما نیست ها فقط خواستیم خدا رو شکر کنیم
یک عدد مامان
28 اسفند 92 5:03
در راستای مَــــــرد بودن قند و عسل و اون قضیه ی جلال و جبروت اینا ( ) من و یک عدد بابا چند وقتیه یه سری اقداماتی رو شروع کردیم و انجام میدیم و انجام خواهیم داد ▬ وقتایی که برای خرید به فروشگاه میریم پسرا برای خودشون سبد بر میدارن و نوبتی از روی لیست خرید اجناس مورد نیاز رو انتخاب میکنن. انتخاب اونا باید به تائید ما برسه بعد وارد سبد خرید بشه. بهشون یاد دادیم که به علامت استاندارد، تاریخ انقضا و قیمت توجه کنن. ▬ پولایی رو که هدیه میگیرن پس انداز میکنن و وقتی به یه سقف خاصی رسید میتونن اون چیزی رو که دلشون میخواد بخرن ▬ گاهی وقتا که خرید کردیم محاسبه میکنن که چقدر هزینه کردیم ▬ یه مشت پول الکی داریم ،گاهی توی خونه هر کدوم یه مغازه میزنیم و هی از همدیگه جنس میخریم و کلا داد و ستد داریم! ▬ مفهوم صبر کردن رو بلد شدن. مثلا وقتی یه چیزی میخوان که پولشو نداریم میدونن که باید صبر کنن تا به وقتش بتونیم خرید کنیم ▬ گاهی تنهایی میفرستمشون خرید ؛ باید حواسشون باشه که چی میخرن و قیمتش چنده و باقیمانده ی پول چقدر میشه!در این زمینه اشتباه پیش میاد ولی انشالله یواش یواش یاد میگیرن فعلا آموزشها به صورت ساده و سبک پیش میره ، انشالله به مرور زمان مفاهیم عمیق تر رو هم با استناد به این پستهای خوبتون ادامه میدیم و یادشون خواهیم داد
یه مامان
پاسخ
خدا این مــردهای با جلال و جبروت رو به شما ببخشه.... عجب اقدامات در خور توجهی انجام می دیدها! خودش برا خودش یه پست شد. ممنونیم مامان عزیز