مدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــامدرســـــــــه ی مامان هــــــــــــــــــــــا، تا این لحظه: 12 سال و 11 ماه و 10 روز سن داره

مــدرســـه ی مــامــان هـا

اینجا برای تربیت فرزندانمان همگی هم معلم هستیم هم شاگرد!

الگوهای ماندگار...

1393/11/11 7:57
نویسنده : یه مامان
3,401 بازدید
اشتراک گذاری

تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که وقتی بچه‌ها را بزرگ می‌کنید در واقع بچه‌های آن‌ها را هم بزرگ می‌کنید. الگوها همیشه ثابت می‌مانند!...

آیا به فرزندان خود محبت می‌کنید؟ آیا آن‌ها را مورد تشویق و تحسین قرار می‌دهید؟ آیا به قول‌هایتان پایبند هستید؟ آیا رفتار شما با کودکتان ثبات داشته و بین حرفی که می‌زنید و عملی که انجام می‌دهید هماهنگی وجود دارد؟ آیا بچه‌ها شاهد ابراز عشق و علاقه شما به همسرتان هستند؟

پدر عزیز، پسر شما با همسر آینده‌ی خود به همان‌گونه رفتار می‌کند که شما با همسرتان برخورد می‌کنید و مادر گرامی، دخترتان با همسر خویش همان‌طور صحبت کرده و رفتار خواهد کرد که شما با شوهرتان رفتار و گفتگو می‌کنید. مهم‌ترین بخش زندگی که شما برای فرزندانتان تدارک می‌بینید ازدواج و خانواده است و بهترین نوع آماده‌سازی این است که کودک با پدری زندگی کند که مادرش را دوست داشته، محبت خود را به او نشان می‌دهد و با مادری به سر برد که ارزش وجودی همسرش را در خانواده و نزد کودک اعلام می‌دارد.

اگر شما به همسر خود محبت کنید ولی در طی روز یا هفته با همسرتان تعارض داشته و داد و بیداد کنید، هر آنچه درباره‌ ی مهربانی و علاقه‌مندی بگویید در نظر فرزندتان بی‌اعتبار به حساب می‌آید

مهم نیست ما چه می‌گوییم، کودکان رفتار ما را دیده و الگوی خود قرار می‌دهند. تاثیرگذاری اعمال و رفتار ما بسیار بیش‌تر از حرف‌هایی است که می‌زنیم، بنابراین سعی کنید از این طریق به بچه‌ها آموزش بدهید (که این شیوه‌ای غیر مستقیم است).

بهتر است بدانید که در تربیت فرزندان، آموزش غیر مستقیم موثرتر است تا بکن نکن‌ها، بحث و مجادله‌ها، گوشزدها و شعارهایی که به طور مداوم در مورد آن‌ها به کار می‌گیریم. وقتی که شما با یک‌دیگر اختلاف و تعارض دارید، به او نشان بدهید که چگونه دو آدم می‌توانند آن را به شیوه‌ای درست، حل و فصل نمایند

از آن‌جایی که اکثر اوقات کودکان با مادرانشان سپری و تربیت و پرورش آنان بیش‌تر به دست مادران انجام شده و پدران وقت کم‌تری را با بچه‌های خود می‌گذرانند، این که چگونه ارزش خود را به ویژه از چشم پدر خود مشاهده کنند، اثر به سزایی در کل زندگی‌شان بر جای می‌گذارد.

«مادرم تاثیر شگرفی در زندگیم داشت اما وقتی پدرم گفت: پسرم این کار بسیار خوبی بود که انجام دادی، مفهوم و اهمیت بسیار زیادی برایم داشت»

این حرف‌های یک فرد بزرگسال است که اعتقاد دارد وقتی که یک پدر تشویق و تحسین به موقع و مناسبی از فرزندانش به عمل آورد، می‌تواند اثر ماندگاری بر روحیه، شخصیت و کل زندگی آن‌ها بگذارد و این کار، انگیزه و مشوقی برای کودکان در رسیدن به مراحل بالاتر می‌شود. 

هم‌چنین ادای کلمات محبت آمیز و ابراز علاقه و عواطف از سوی همسران به یک‌دیگر و به فرزندان، اهمیت زیادی دارد. مطالعات نشان داده که وقتی کودکان و نوجوانان این محبت را تجربه نکنند، با روش‌های مخرب و آسیب رسان به دنبال این حلقه‌ی گمشده می‌گردند. یک روز نباید برای پدر و مادری بگذرد که به فرزندان خود چه خردسال و چه نوجوان ابراز محبت نکرده باشد.

برخی از ما به کارگیری کلمات «لطفا»، «متشکرم» را فراموش کرده‌ایم و برخی از ما هنگام خطا از سوی خود از ابراز عذرخواهی از فرزندمان امتناع می کنیم و با این واژه‌ها بیگانه‌ایم.

مادری در ارتباط با دخترش تعریف می‌کرد:

«یک بار که در مورد قضیه‌ای با دخترم بحث می‌کردم مطمئن بودم که صد در صد حق با من است ولی پس از مدتی دریافتم که کاملا در اشتباه بودم. بنابراین نزد او رفتم و گفتم: عزیزم من در مورد آن مسئله اشتباه کردم. الان متوجه شدم که حق با توست. مرا ببخش».

غرور باعث می شود ما از مردم بترسیم که مبادا فکر کنند افرادی ضعیف هستیم اما بچه‌هایمان فقط نیاز ندارند موفقیت ما را ببینند، آن‌ها می‌خواهند ببینند هنگامی که ما به دیگران صدمه می‌زنیم در پی التیام آن نیز هستیم. وقتی ما تصمیمات نادرستی می‌گیریم باید عواقب آن را نیز بپذیریم.

نیاز کودکان به مهر و محبت، به اندازه‌ی کافی شناخته شده است اما این که عشق و علاقه نه تنها در پختگی عاطفی نقش دارد بلکه ساختار مغز را نیز متاثر می‌کند، یافته‌ی جدیدی است. پژوهش‌های علم اعصاب و تحقیقات بیوشیمی ثابت کرده‌اند که سیستم اعصاب علاوه بر این که به تحریک عواطف عکس‌العمل نشان می‌دهد، به شکل‌گیری آن نیز کمک می‌نماید. مغز یک نوزاد هنوز به خوبی شکل نگرفته و بدون ساختار است و برای رشد و تحول خود به تحریک نیاز دارد. این تحریکات صرفاً محسوس و شناختی مانند اشکال و انحاء گوناگون بازی‌ها، رنگ‌ها و موزیک نیست بلکه به برخوردها و رفتارهای محبت‌آمیز نیز محتاج است. هر چه روابط و تاثیرات متقابل مثبت بیش‌تری به وقوع بپیوندد اتصالات و شبکه‌های بهتر و بیش‌تری در این بخش ایجاد می‌ شود.

پژوهش‌گران هم‌چنین می‌گویند: «رابطه‌ی محبت‌آمیز و محترمانه‌ی پدر و مادر با یک‌دیگر و با فرزندان، زمینه‌ساز بروز خلاقیت در آن‌ها است». توجه کردن به جزئی‌ترین حرکات، حرف‌ها و مهارت‌های فرزند که معمولا از دید والدین پنهان می‌ماند نیز در بروز خلاقیت کودکان و نوجوانان نقش موثری دارد. گوش دادن فعالانه به بچه‌ها و هم‌دلی با احساسات و عقیده‌های آنان، اعتماد به نفس را در آن‌ها افزایش می‌دهد.

باید بدانیم که تقریبا هیچ چیز به اندازه‌ی احساس تقدیر و با ارزش بودن به فرد، حس خوبی نمی‌دهد. کودک، احساس خوب مورد توجه قرار گرفتن را از والدین می آموزد. تشویق و تحسین را در مورد فرزندان خود فراموش نکنید. اما تشویق‌ها باید متوجه رفتارها و حرف‌های مشخص باشد و به صورت صفت‌های کلی بیان نشود.

آفرین عزیزم، عالی است: تعریف کلی

مهارت تو در انجام این کار و دقت به ریزه کاری های آن عالی است: تعریف خاص و مشخص

تشویق کودک به طور ویژه و خاص در موقع بروز رفتار شایسته، اثر مثبتی بر شخصیت او گذاشته و موجب بالا بردن عزت نفس او می شود. هم‌چنین سبب تقویت و تکرار آن رفتار در آینده می‌شود، علاوه بر این که به طور غیر مستقیم الگوی مناسبی برای فرزند خود فراهم آورده‌ایم

حتی در صورت شکست و افت تحصیلی بچه‌ها یا انجام ندادن مسئولیت‌هایی که به آنان واگذار شده است، نباید با سرزنش، تحقیر، انتقاد، مقایسه، منت گذاشتن و نصیحت کردن موجب تخریب شخصیت و آسیب به پایه‌های تشکیل و تحکیم هویت او شده و توجه عاطفی خویش را از آن‌ها دریغ نماییم

باید بدانید که خشونت کلامی، تاثیر منفی ماندگاری بر روی کودکان دارد و زمانی که کودک توسط والدین تحقیر می‌شود در آینده به یک فرد بیش از حد پرخاشگر و یا مطیع تبدیل می‌گردد که در هر صورت شخصیتی نامتعادل و آسیب‌پذیر خواهد داشت. بر اساس گزارش محققین، کسانی که در کودکی در معرض توهین و تحقیر پدر و مادر خود قرار می‌گیرند، رشد آن قسمت از مغزشان که با یادگیری زبان ارتباط دارد مختل شده و شخص در آینده با مشکلات فراوانی روبرو خواهد شد.

به عبارت بهتر، اسکن مغزی این افراد نشان می دهد که قسمت خاکستری مغز آنان که به مربوط فراگیری زبان است 10 درصد کمتر از افرادی است که با آزار کلامی مواجه نبوده‌اند. متخصصان به انتقادهای مکرر و تحقیرآمیز توسط والدین و اطرافیان که به تدریج سبب ایجاد استرس و عدم اعتماد به نفس می‌شود، بدرفتاری و آزار و اذیت کلامی می‌گویند.

اکنون پژوهش‌ها نشان داده‌اند که طبیعی نبودن رشد مغزی در افرادی که قربانی آزار کلامی هستند، نه تنها در یادگیری مهارت‌های گفتاری، بلکه در میزان بهره هوشی آنان نیز تاثیر منفی دارداین‌ها مطالبی هستند که اغلب والدین به آن توجه ندارند و تصور می‌کنند که تنها تنبیهات بدنی است که به کودکان آسیب می‌رساند.

بنابراین تذکر مداوم، سرزنش، نصیحت کردن، پیش‌بینی‌های منفی و گله و شکایت دائمی و انتظارات زیاد و تلاش برای تغییر فرزندان بدون ایجاد زمینه‌های مناسب سبب اصلاح رفتار آنان نمی‌شود، زیرا توقعات و خواسته‌های ما زمانی از سوی دیگری پذیرفته می‌شود که ابتدا زمینه‌ی مثبتی در ذهن او ایجاد کنیم و این میسر نمی‌گردد مگر این که تمجیدها، تحسین‌ها و توجهات ما در مقابل رفتارهای خوب بچه‌هایمان هر چند ناچیز و کم اهمیت، بیش‌تر از انتقادها و تنبیهات ما در برخورد با اعمال نامطلوب آن‌ها باشد

در این شرایط والدین باید نکات مثبت کودکان و نوجوانان خود را برجسته کرده و توجه غیر مشروط خود را از آنان دریغ نکنند، تا به تدریج شاهد خلاقیت‌های بی‌نظیر فرزندان در غلبه بر شکست‌ها و رسیدن به استقلال و خودکفایی باشند.

پسندها (4)

نظرات (8)

مامان پارسا
11 بهمن 93 9:45
سلام ،صبح شما به خیر و خوشی ممنون از انتخاب خوبتون بعضی پاراگرافها رو دو بار خوندم و دربین خوندن مطلب گاهی مکث کردم و با رفتار خودم و پسرم مقایسه کردم راستش بحث خیلی کاربردی بود مچکرم و همراهتونم
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز پارسا صبح ما هم به خیر و شادی باشه ان شاالله ممنون از دقت و توجهی که در خواندن مطالب به خرج میدید
مامان شبنم
11 بهمن 93 12:27
سلام بسیار جالب توجه بود خدا کنه همیشه بتونیم این نکته ها رو رعایت کنیم چون زندگی همیشه روزای قشنگ و گل منگلی نیست ....
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز شبنم بـــــــــــله، گاهی هم زندگی راه راه و چارخونه و خط خطی میشه
مامان فرنيا
11 بهمن 93 12:38
سلام اينقدر به فكر مامان پريسا جون هستم كه يادم رفت مطلب جديدتون را بخوانم ممنون از مطالب خوبتون همانطور كه مامان پراسا جان هم گفتند اين مطلب منو هم واداشت كه خيلي به روابط بين خودم و دخترم و برخورهامون نگاه كنم و بيشتر فكر كنم و بيشتر حواسم جمع باشه
یه مامان
پاسخ
ســـــــــــــــلاممم مامان عزیز فرنیا اتفاقا صبح که نظرتون رو برای پست التماس دعا دیدیم گفتیم حتما کار پیش اومده و مطلب جدید رو نخوندید دیگه فکرش رو نمی کردیم که یادتون رفته باشه جالب بود، معلومه که حســــــــــــابی دعاگوی مریم جون هستید. خدا خیرتون بده. دستتون درد نکنه اما کلا باید بگیم همینکه با دیدن نظراتتون میبینیم افتخار دادید و یک روز دیگه هم در مدرسه حضور پیدا کردید برامون یک دنیا ارزش داره
مامان آروین(مهناز )
11 بهمن 93 13:40
سلام خیلی عالی بود و خیلی چیزها یاد گرفتم مثل همیشه ممنونم
یه مامان
پاسخ
ســـــــلام مامان عزیز آروین ممنونیم نظر لطفتونه و خدا رو شاکریم به خاطر این نعمت که به ما داده تا بتونیم در خدمت شما مامان های خوب و مهربون باشیم
مامان اهورا
11 بهمن 93 14:03
سلام جالب و قابل تأمل بودممنون
یه مامان
پاسخ
ســـــــــــــــلام مامان عزیــــــــز اهورا ممنون، برای خودمون هم عبرت آموز بود از همون اولین جمله اش
جهان آموزش
12 بهمن 93 6:52
من ملاله هستم. کتابی فوق العاده ارزشمند و تاثیر گذار درباره زندگی خانم ملاله یوسفزی برنده جایزه صلح نوبل و تلاش های او و خانواده اش برای گسترش آموزش در پاکستان.
یه مامان
پاسخ
خیلی ممنونیم
مامان یاسمن و محمد پارسا
12 بهمن 93 12:14
سلام مبحث خوبی بود ممنون از شما خانم مدیرای محترم من به عینه تقلیدرفتارهای خودمون را تو رفتار بچه ها دیدم حتی دقت کردم به ریزترین ها هم توجه دارند وقتی بازی می کنند پارسا باباست و یاسمن مامان یه بار نادر دیر اومده بود خونه منم اونروز خیلی نگرانش شدم اخه گوشیشم جواب نداد دیگه حسابی نگران بودم خونه که اومد از بس عصبانی بودم حسابی بهش توپیدم که چرا فکر نکردی باید یه زنگ بزنی و دلیل دیر شدنت و بگی شما همتون همینطورید لابد بازم خونه مادرت کار پیش اومد اخه نادر بعداظهرا همیشه خونه مادرش می ره سر می زنه البته که من مخالفتی ندارم اما خوب اگرم دیر کنه حتما زنگ می زنه اما اینبار زنگ که نزده بود هیچ دیرم کرده بود اونروز نادر موتورش پنچر بوده و منم بی خودی فکر کرده بودم گوشیشم شارجش تموم شده بوده بگذریم که بنده خدا نادر همیشه در برابر عصبانیت من خیلیم منطقی برخورد می کنه که من همیشه تو اون لحظه احساس می کنم خیلی خونسرده و حرص می خورم خلاصه یه چند وقت بعد دیدم بچه ها دارن بازی می کنند و یاسمن با عصبانیت به پارسا می گفت اخه چرا دیر کردی لابد خونه مادرت بودی داشتی براشون کاری انجام می دادی پارسا هم خیلی اروم می گفت (اله نون می کاستن) این باعث شد که دیگه تا اونجای که امکان داره مواظب رفتارم باشم چیز خوبی که بچه های من از پدرشون یاد گرفتند سر زدن به مادرشه که البته یه بار به پارسا گفتم مامان من پیر شدم تو هم میای به من مثل بابا سر بزنی خیلی محکم گفت نه شوکه شدم از جوابش گفتم چرا مامان من که خیلی دوست دارم گفت (خوب خوب اخه تو وکتی پیل نشده بودی من و دعوا کردی )یعنی ایا بچه ها از این کار باباشون هم تقلید می کنند یا
یه مامان
پاسخ
سلام مامان عزیز ممنون از وقتی که برای نوشتن این نظر گذاشتید، تجربه ی جالبی بود و واقعا همینطوره بچه ها آینه ی تمام نمای خودمون هستن و بدجوری ما رو زیر ذره بین خودشون میذارن ان شاالله که بچه ها هم از باباشون رفتارهای خوب رو تقلید می کنن البته به شرطی که شما خودتون اون رفتارهای خوب رو زیر سوال نبرید و ازشون ابراز نارضایتی نکنید
فاطمه مامان گلها
13 بهمن 93 13:10
خیلی خیلی زیبا بود دستتون درد نکنه نتمون وصل شده سعی میکنم از این به بعد بیشتر سر بزنم
یه مامان
پاسخ
خیلی خیلی خیلی تر خوشحالمون کردید ان شاءالله.... منتظریم